Nyheter
Nästa år börjar kommunerna samla in textilier. Foto: calamity_sal/Flickr (CC BY 2.0)

Tusentals ton kläder går rakt ner i soptunnan

65 procent av allt normännen kastar hade kunnat återanvändas. Det är likadant i Sverige.

En ny analys norska Mepex har gjort tillsammans med SIFO visar att norrmännen varje år slänger 49 000 ton textilier i restavfallet. Av dessa textilier är 65 procent av så god kvalitet att de skulle kunna återanvändas. Det innebär att vi norrmän årligen slänger över 32 000 ton fullt användbara textilier, kläder och skor rakt i papperskorgen.

– Utifrån tillgänglig avfallsstatistik, textilavfallsanalyser som genomförts i projektet Wasted Textiles och siffror från avfallsdatabasen Mepex har vi räknat ut att norrmän gör om 79 000 ton textilier varje år. Av detta levereras 30 000 ton till ideella organisationer, men majoriteten går rakt i papperskorgen, säger Kristiane Rabben, seniorrådgivare textil på Mepex .

”Den har produktgruppen lämpar sig utmärkt för begagnathandel och är enkel att lamna in till återanvändning. Trots det bedömdes nära häften av mängderna vara kommersiellt återanvändbart. Det fanns alltså en betydande ’felsortering’ av kläder på ÅVC” skriver rapportförfattarna.

Jämfört med möbler eller byggprodukter var mängderna inte så stora, men det ekonomiska värdet kan ändå vara betydande tack vare den relativt välutvecklade marknaden. Ett stort antal kläder bedömdes också som funktionellt återanvändbara. Det var framförallt använda par strumpor, så vikten vikten inte var så stor. Inga plagg bedömdes som reparerbara, då övriga kläder var så trasiga eller slitna att de inte hade blivit kommersiellt återanvändbara även med isydda knappar etc.

Hon hänvisar till resultaten från rapporten ”Djupdykning i materialflöden för textilier från hushåll i Norge”, genomförd som en del av projektet Wasted Textiles.

Här har Mepex och SIFO undersökt mängden textilier, framför allt syntetiska, som slängs i Norge. Totalt har över 4 ton textilier analyserats. Det är textilier som folk antingen har levererat till insamlingsboxar för textilier, slängt i restavfallskärlet hemma eller på återvinningsstationen.

Samma sak i Sverige – kanske

Avfall2Resurs.se tog kontakt med Avfall Sverige för att ta reda på om någon liknande analys gjorts i Sverige. Så är det inte. Men vi har gått igenom några plockanalyser som har gjorts på återvinningscentraler och i restavfall och de ger resultat som liknar de norska.

”Den har produktgruppen lämpar sig utmärkt för begagnathandel och är enkel att lämna in till återanvändning. Trots det bedömdes nära häften av mängderna vara kommersiellt återanvändbart. Det fanns alltså en betydande ’felsortering’ av kläder på ÅVC” skriver författarna till en stor plockanalys som genomfördes på två svenska återvinningscentraler 2018.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.