Nyheter
Pappersbruk. Pressfoto från IVL.

IVL: Negativa utsläpp är nödvändiga

En spräckt koldioxidbudget kommer att kräva negativa utsläpp genom CO2-infångning om vi ska nå Parisavtalets mål. Det är slutsatsen i en ny rapport från IVL.

– För att uppnå det långsiktiga temperaturmålet i Parisavtalet krävs först och främst snabba och radikala utsläppsminskningar. Därefter behöver återstående svåråtgärdade växthusgasutsläpp balanseras med negativa utsläpp för att möjliggöra att nå nettonollutsläpp och så småningom nettonegativa utsläpp, säger Kenneth Möllersten, forskare på IVL och en av rapportförfattarna.

I rapporten, som har tagits fram på uppdrag av Energimyndigheten, analyserar Energimyndigheten IVL hur borttagning av koldioxid från atmosfären, så kallade negativa utsläpp, kan bidra till att uppnå Parisavtalets långsiktiga temperaturmål. Bland annat analyseras risker förknippade med negativa utsläpp, som att utfasningen av fossila bränslen kan försenas, och hur dessa risker kan hanteras.

Climate overshoot

Nettonegativa utsläpp globalt kommer att krävas för att kompensera för en spräckt koldioxidbudget och vända ett så kallat ”climate overshoot” – tillfälligt överskridande av temperaturmålet, menar forskarna.

I rapporten analyseras bästa praxis för användning av samarbetsinstrumenten enligt artikel 6 i Parisavtalet, som innebär att länder kan få tillgodoräkna sig utsläppsminskningar i andra länder, samt aktiviteter som kan bidra till negativa utsläpp. Rapportförfattarna har även undersökt vilken framtida roll internationell handel med negativa utsläpp kan komma att spela för att klara Parisavtalets mål.

Det finns risker

– Det finns risker förknippade med negativa utsläpp, bland annat att utfasningen av fossila bränslen försenas, att koldioxid som avlägsnas från atmosfären släpps ut igen, så kallade läckageeffekter och utmaningar relaterade till mätning och verifiering. I rapporten analyserar och föreslår vi sätt att hantera dessa risker, säger Kenneth Möllersten.

Författarna noterar att den nuvarande politiken fortfarande är inriktad på att uppnå nettonollutsläpp och betonar vikten av att redan nu tilldela ansvaret för att kompensera för en överskriden utsläppsbudget för att på så sätt skapa realistiska förutsättningar för en global ekonomi med nettonegativa utsläpp på lång sikt.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.