Nyheter
16 000 har skrivit på uppropet mot fulplast. Foto: Avfall Sverige.

Avfall Sverige i öppet brev till Romina Pourmokhtari:

– Det finns sätt att stoppa fulpasten

På måndagen skickade Avfall Sverige ett öppet brev till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Brevet innehåller ett antal förslag till hur regeringen ka bidra till att stoppa ”fulplasten”, alltså plast som inte går att återvinna. Avfall2Resurs.se återger här brevet i sin helhet

Som du vet har ett stort antal personer under 2023 engagerat sig för att stoppa fulplasten – alltså den plast som inte kan återvinnas. Och det finns gott om den, bara 8 procent av plasten som säljs i Sverige återvinns till ny plast.

Som miljö- och klimatminister har du ansvar för denna fråga men vi är många fler som vill bidra med förslag för att få till en se en ändring: 16 000 personer har skrivit under Avfall Sveriges upprop för att stoppa fulplasten. 

Det finns flera lösningar som bidrar till att stoppa fulplasten:

  • Förbjud vissa engångsprodukter och ersätt plast med hållbart material där det är möjligt: Det minskar mängden plast.
  • Minimera antal plasttyper, från dagens hundratals till cirka tio: Det gör det möjligt att återvinna mer.
  • Undvik blandmaterial i samma förpackning: Det gör det enkelt att återvinna.
  • Förbjud farliga ämnen i plast: Det gör det säkert att återvinna.
  • Ställ krav på återvunnen plast i nya produkter: Det skapa en efterfrågan och marknad för återvunnen plast.

Dessa fem åtgärder leder till minskat uttag av fossil råvara, minskad energiförbrukning, bättre resurshushållning och inte minst minskade klimatutsläpp. Några av dem har prövats av andra länder inom EU, vilket visar att det är fullt möjligt att genomföra.

Vi bidrar gärna med att skapa förutsättningar för en cirkulär ekonomi och för att Sverige ska kunna nå klimatmålet om netto noll utsläpp 2045. Avfall Sverige och Sveriges 290 kommuner arbetar intensivt för att minska mängden plast som går till energiåtervinning. De nya anläggningarna för att sortera plast innebär förbättringar, men det krävs också stora förändringar hos de som designar och producerar plastprodukter. Vi måste därför få med tillverkarna på tåget. Du, Romina, kan se till att skapa förutsättningar för att få bort fulplasten. De fem åtgärderna som vi listar är en bra början, men mer måste göras. Vi hjälper dig gärna i det arbetet.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.