Nyheter

Nya mobiler blir snart elavfall. Foto: John Göransson.

Circular Electronics Day

Fem råd för mindre elavall

Onsdag den 24 januari är Circular Electronics Day, en dag är tänkt att öka medvetandet om hållbarhetsfrågor kopplat till elektronik och få konsumenter och företag att använda elektronik mer hållbart.

Mängder med elektroniska prylar kasseras varje år på grund av att de behöver repareras, för att de har blivit omoderna eller helt enkelt för att de gått sönder. Den årliga mängden elavfall globalt beräknas överstiga 63 miljoner ton i år – motsvarande vikten av över 6 000 Eiffeltorn. Ökningen av elavfall bidrar till betydande hälso- och miljöproblem i världen. Mot denna bakgrund har behovet av Circular Electronics Day den 24 januari aldrig varit större. Dagen är tänkt att uppmärksamma hur vi använder och återvinner elektronik. TCO Development, ett av företagen som grundat Circular Electronics Initiative, presenterar fem tips för att använda elektronik mer hållbart.

Nya rekordnivåer

– På Circular Electronics Day fokuserar vi på det allvarliga problemet med elavfall, som förutspås nå nya rekordnivåer i år. Denna fråga går bortom miljö, det handlar om de val vi gör. Circular Electronics Initiative uppmuntrar oss att förändra hur vi använder och återvinner elektronik. Varje steg vi tar i rätt riktning bidrar till att minska elavfall och skapa en bättre framtid. Vi har alla ett ansvar i detta viktiga uppdrag, säger Andreas Nobell från TCO Development.

Circular Electronics Initiative är ett internationellt nätverk med 29 medlemsorganisationer. Syftet är att uppmuntra till att använda elektronik mer hållbart.

– Utmaningen med elavfall fortsätter att växa. Tack och lov ser vi nu några positiva förändringar mot en mer hållbar användning av elektronik. Det kommer ny lagstiftning i flera länder med krav på att företag producerar och hanterar elektronik mer hållbart, säger Catherine Masolia, COO på WEEE Center i Nairobi, Kenya, ett annat av medlemsföretagen i Circular Electronics Initiative.

Tips för ett mer hållbart användande av IT-produkter: 

  1. Tänk efter före. Innan du byter ut din nuvarande enhet – fundera på om det verkligen är nödvändigt. Att använda produkter längre är det enskilt viktigaste du kan göra för att minska miljöpåverkan från din användning.
  2. Ta hand om, reparera och uppgradera. Ta väl hand om dina produkter så håller de längre. Undvik till exempel att lämna dem i en varm bil, eftersom höga temperaturer kan skada batterier. Fokusera på att reparera och uppgradera dina produkter, innan du väljer att köpa nya.
  3. Kolla in begagnatmarknaden. Överväg att köpa och sälja begagnade produkter. Det finns en stor efterfrågan på begagnad elektronik, Genom att vara en aktiv deltagare på denna marknad förlänger du livslängden på produkterna.
  4. Välj mer hållbara produkter. När du ska köpa nya produkter, se till att investera i produkter som kan prestera bättre än dina nuvarande behov för att möjliggöra även för framtida behov. Välj produkter med hållbarhetscertifieringar och hållbar design. Välj produkter som är reparerbara och undvik de med kort livslängd för att förhindra tidig kassering.
  5. Återvinn ansvarsfullt. När dina produkter inte längre kan repareras, låt dem inte bli avfall. Om refurbishing inte är ett alternativ, återvinn dem på ett ansvarsfullt sätt. Korrekt behandling säkerställer att värdefulla resurser återvinns och miljöproblem minimeras. Låt inte produkterna samla damm i en byrålåda och släng dem absolut inte i den vanliga soptunnan.

Enligt den senaste Global E-waste Monitor beräknas den årliga globala mängden elavfall växa till mer än 63 miljoner ton 2024. Det motsvarar vikten av mer än 6 000 Eiffeltorn. Endast 20 procent samlas in och återvinns på rätt sätt, medan de återstående 80 procenten antingen slängs i vanligt avfall eller hanteras i undermåliga förhållanden, vilket påverkar både människors hälsa och miljön. Detta gör e-waste till den snabbast växande fasta avfallsströmmen i världen, enligt Circular Electronics Initiative.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.