Nyheter
Det nya avtalet med Norsirk kommer att öka materialåtervinningen av lantbruksplaster. Foto: Jørgen Schyberg/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Bara hälften av jordbruksplasten går till materialåtervinning

De norska primärnäringarna står för åtta procent av allt plastavfall.

Fiske, jord- och skogsbruk genererade totalt 144 000 ton avfall år 2022. Det motsvarar en procent av den totala avfallsproduktionen i Norge, visar siffror från Statistisk sentralbyrå.

Jordbruket köper in betydligt mer plast än vad som samlas in. Illustration: SSB/Green Point Norway

Avfallet i primärnäringarna består av bland annat organiskt avfall, plast, oljeprodukter, batterier, bekämpningsmedel och farligt avfall.

Mängden plastavfall i de tre primärnäringarna i Norge uppgick till 23 000 ton, varav hela 22 300 ton kom från jordbruket.

Mycket förorenad plast

”Siffrorna för mängden insamlad lantbruksplast inkluderar rundbalsfolie, solfångarfolie, fiberduk och hylsor (bobiner). Siffrorna är inte korrigerade för föroreningar. Insamlad plast är ofta förorenad och den registrerade vikten kan innehålla rester av jord, sten och vatten/is”, skriver SSB i en rapport.

Det är Grønt Punkt Norge som har samlat in jordbruksplast i Norge och sedan 2015 har de verkat med ett avdrag på 48 procent. Det innebär att nästan hälften av den plast som samlas in inte går till materialåtervinning. Mängden jordbruksplast som gick till materialåtervinning var 10 500 ton och den förorenade plasten som gick till energiåtervinning var 9 800 ton.

Det är jordbruksfolie, i form av rundbalsfolie och solfångarfolie, som är den största andelen plastavfall som går till materialåtervinning. Det mesta av plasten som återvinns går till tillverkning av avfallssäckar och bärkassar.

Norsirk skal håndtere Felleskjøpets plast

Norsirk tar över

Från och med nyår har Norsirk tagit över insamlingen av plastavfall som säljs genom Felleskjøpet Agri.

– Vi har höga ambitioner. Vi kommer att samla in all jordbruksplast vi släpper ut på marknaden varje år och återvinna mer av den. Det kräver nya svar och bättre lösningar. Detta kommer vi att utveckla nu, i samarbete med Norsirk, konstaterade vd Svenn Ivar Fure i Felleskjøpet Agri när avtalet med Norsirk blev känt i höstas.

Runt 85 procent av plasten som säljs genom Felleskjøpet Agri samlas in igen. Genom avtalet med Norsirk är ambitionen att öka både insamlingen och materialåtervinningen.

– Tillsammans kommer vi fram till svar som leder till att mer lantbruksplast samlas in för återvinning. Vi är mycket entusiastiska över detta innovationssamarbete, säger VD för Norsirk, Stig Ervik.

Statistiken från Grønt Punkt Norge och Statistisk sentralbyrå visar att det årligen köps in mer än 13 700 ton plast till lantbruket. Sedan 2017 har mängden sålt varit större än vad som samlas in. Siffrorna inkluderar inte mängden plast som importeras privat eller importerat förpackat foder.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.