Nyheter
Takodling. Foto: IVL.

IVL:

Städer kan producera mer mat genom cirkulära system

Klimatförändringar, befolkningstillväxt och urbanisering ökar behovet av alternativa och hållbara lösningar för att producera mat. Samtidigt har städerna blivit allt mindre självförsörjande och producerar mängder med avfall som kan användas mer resurseffektivt.

– Det går att effektivisera matproduktionen genom att hitta synergier med andra urbana system och restströmmar, som exempelvis avfall, restmaterial och energi som kan används för att producera mat i städer. Det sparar resurser och minskar också klimatutsläppen, säger Michael Martin, projektledare och professor i hållbar produktion och konsumtionssystem vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Alltfler stadsodlingar

De senaste åren har intresset för att producera livsmedel i städerna ökat och antalet stadsodlingar och vertikala odlingssystem blivit allt fler. Större hållbarhetsfokus bland konsumenter har drivit på utvecklingen men även klimatförändringar ställer krav på mer motståndskraftiga livsmedelssystem i framtiden. Allt fler städer visar också intresse för att bli mer självförsörjande och produktionsinriktade, skriver IVL i ett pressmeddelande.

En utmaning är att dagens odlingssystem i städerna ofta är starkt beroende av material och energi som hämtas utanför området. Det övergripande målet för det aktuella projektet FOCUSE är därför att se hur den urbana odlingen kan bli mer resurseffektiv och miljövänlig genom att hitta synergier med andra flöden som finns i städerna. Projektet kommer identifiera potentialen för mer cirkulär användning av material och energi tillsammans med relevanta aktörer i livsmedelssektorn. Svenska partners i projektet är förutom IVL även KTH, Grönska Stadsodling, Skellefteå kommun och Stockholms stad.

– Vi kommer att involvera kommuner, skolor, företag och forskare för att se hur framtidens cirkulära livsmedelsproduktion i städerna kan se ut och testa olika lösningar i utomhusodlingar, växthus, och vertikalodlingar för att se hur restströmmar från staden kan används till livsmedelsproduktion, säger Michael Martin.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.