Nyheter

Japansk industrijätte investerar i nordisk CO2-infångning

Japanska Sumitomo Corporation har investerat i  norska Inherit Carbon Solution, en startup inom CO2-infångning från biogasproduktion.

Den japanska industrijätten Sumitomo Corporation har  investerat i norska Inherit, en startup som arbetar med att kommersialisera och implementera  InCO2-infångnin och lagring från biometanproduktion. Målet för Sumitomo är att bli CO2-neutrala genom negativa utsläppsrätter från Inherits verksamhet.

Marknaden för koldioxidkrediter, utfärdade genom användning av negativa utsläppstekniker, inklusive direkt avskiljning och lagring av koldioxid och bioenergi med avskiljning och lagring av koldioxid (BECCS), förväntas växa från nuvarande 2,1 miljarder USD (29 miljarder SEK) till 80 miljarder USD (836 miljarder SEK) år 2030, skriver Sumitomo i ett pressmeddelande.

SEB ska sälja utsläppsrätter från CCS

Startade 2021

Inherit, grundat av Mike Carpenter och Kaja Voss, är en pionjär inom biomassa-härledd CDR, där den CO2 som släpps ut under produktionsprocessen av biometan fångas upp och permanent lagras Inherit siktar på att använda geologisk lagring av CO2 i Norden för att skapa CDR-härledda krediter från 2025 och har redan tecknat uttagsavtal med Microsoft och andra partners.

Genom att kombinera Sumitomos globala nätverk och kreditvärdighet med Inherits expertis inom CDR, siktar Sumitomo Corporation och Inherit på att ta bort miljontals ton CO2 från atmosfären under det kommande decenniet. Samarbetet kommer att innebära att säkra nödvändiga lagringsleverantörer i Europa, Nordamerika och Asien. Dessutom kommer partnerskapet att fokusera på att skapa CDR-krediter. Det praktiska genomförandet av CDR-kreditskapande kommer att påskynda utvecklingen av CCUS värdekedja, och därmed bidra till förverkligandet av ett koldioxidneutralt samhälle, skriver bolagen..

Microsoft köper CO2-krediter av Inherit

– Vi är glada över att ha Sumitomo Corporation som en strategisk partner och investerare. Detta samarbete bekräftar inte bara vårt uppdrag att ta itu med klimatförändringen utan ger också de resurser och expertis som behövs för att skala vår ansträngningar och göra en verklig inverkan på CO-avskiljning, säger Mike Carpenter, VD och medgrundare av Inherit.

Omsatte 474 miljarder kronor

Sumitomo är  ett av Japans största företag, 2022 omsatte det drygt 474 miljarder SEK.

Inherit Carbon Solutions affärsmodell är att tillsammans med biogasindustrin lagra den CO2 som uppstår vid produktion av biogas. Intäkterna kommer från försäljning av certifikat på den frivilliga marknaden för CO2-infångning. Projekten utvecklas i samarbete med flera biogasproducenter i Sverige, Norge och Danmark. Inherit Carbon Solutions startade 2021, och tog in kapital för första gången förra året när Equinor Ventures kom in på ägarsidan. I slutet på 2023 offentliggjordes också ett samarbete mellan Inherit och den svenska storbanken SEB, liksom att Microsoft investerat i bolaget.

Negativa utsläppsrätter på väg mot börsen

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.