Nyheter
Fokus på mat och mode. Pressbild.

Nytt projekt ska göra hushåll mer klimatsmarta

IVL deltar i det nya EU-projektet CARE som ska stötta 100 hushåll i Europa att bli mer klimatsmarta och cirkulära.

Projektet riktar särskilt in sig på två områden – mat och mode – där hushållen ska få inspiration och hjälp att göra mer hållbara val i vardagen.

– Vi kommer att bidra med rådgivning och praktiskt stöd i form av olika verktyg som hushållen kan använda. Målet är att de sedan ska fungera som goda exempel för andra, och visa vägen för hur vi kan ställa om till mer hållbara konsumtionsmönster, säger Annelise de Jong, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Göteborg

CARE-piloterna kommer att genomföras i fem regioner som ingår i Circular Cities and Regions Initiative (CCRI) och utförs både i städer och på landsbygd. I Sverige kommer ett 20-tal hushåll i Göteborg att väljas ut i samarbete med Göteborgs stad.

Fokus ligger på kläder och mat som står för en stor del av hushållens konsumtionsrelaterade utsläpp, men också för att det är områden där det finns många, relativt enkla saker och förbättringar som hushållen kan göra. Utmaningen är att få till lösningar som fungerar i praktiken och projektet kommer därför att jobba i nära samarbete med hushållen och utgå från de utmaningar som de möter i vardagen.

Bättre livskvalitet

– En viktig aspekt med de lösningar vi tar fram är också de ska bidra till förbättrad livskvalitet och välmående. Dessa tjänster och piloter kan sedan kommuniceras ut bredare genom hushållens egna berättelser och göras tillgängliga för fler aktörer, samt utökas till fler konsumtionsområden som möbler, plastprodukter och mobilitet, säger Annelise de Jong.

Projektet har ett tvärvetenskapligt angreppssätt. Hur effektiva pilotprojekten är för att minska klimat- och miljöpåverkan kommer att beräknas med hjälp av livscykelanalys.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.