Nyheter
Inifrån den nya anläggningen för rökgasrening och rökgaskondensering på Hässleholm Miljö. Pressfoto.

Hässleholm Miljö inviger ny miljösatsning inom fjärrvärme

Hässleholm Miljös nya anläggning för rökgasrening, rökgaskondensering och avancerade vattenrening till avfallspannan i Beleverket är nu invigd och i full drift. Anläggningen är en av de största miljöinvesteringarna i kommunen och på sikt skapar satsningen även möjligheter för infångning och användning av koldioxid.

– Energiproduktion går i långa cykler och kräver långsiktighet i både planeringar och investeringar. Den här anläggningen är också en investering som skapar förutsättningar för en framtida satsning på CCS och CCU, dvs. infångning och användning av koldioxid, för att kunna leverera en klimatneutral fjärrvärme, säger Andreas Lagerblad, affärsområdeschef fjärrvärme på Hässleholm Miljö.

Under 2023 har arbetet med att bygga den nya anläggningen för rökgasrening och rökgaskondensering pågått på Beleverket. Byggnaden, som uppfördes i samband med att Beleverket byggdes för 40 år sedan, har återanvänts och moderniserats. De två gamla fastbränslepannorna, som även de var en pionjär på sin tid, har plockats bort, och istället har ny miljöteknik flyttat in.

– Jag är stolt över att se att fjärrvärmen fortsätta utvecklas. Via energiåtervinning av avfall i början av 2000-talet, vidare med biobränslepannan 2010, vår stora värmeackumulator under 2020 och nu med en anläggning som ytterligare förbättrar energieffektiviteten och miljöprestandan. Det kommer göra mycket gott för Hässleholms kommun i många år framöver, säger Mats Didriksson, vd på Hässleholm Miljö.

Det 17 mil långa ledningsnätet som ligger under gator och torg fungerar som ett blodomlopp, det leder det uppvärmda vattnet i ett slutet system, från produktionen och ut till kunderna. Vattnet däremot kan värmas upp med olika bränslen och har successivt gått från fossila bränslen vidare till dagens energiåtervinning av hushållsavfall och biobränslen.

– Det här ger oss en rad fördelar, vi sänker utsläppen till luft ytterligare vilket innebär att vi med god marginal klarar kommande utsläppskrav. Vi får ut 20 procent mer värme utan att använda mer bränsle. Det ger oss exempelvis möjligheter att minska transporter och minska användningen av biobränslen, vilka skjutit i höjden prismässigt det senaste året. Dessutom renar vi rökgaskondensatet till ultrarent vatten, vilket gör att vi kan återanvända det i våra processer och kan dela med oss till andra industrier. Därigenom kan vi minska dricksvattenförbrukningen kraftigt, säger Andreas Lagerblad.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.