Nyheter
Återbrukad Sopbil. Foto: EEM.

Eskilstuna återbrukar sopbil

Nyligen levererades ett nytt stort fordon till Eskilstuna Energi och Miljö (EEM). Bilens chassi kommer från en uttjänad sopbil och har fått en ny påbyggnad med funktioner för sin nya roll som kärltvättbil.

Sopbilarnas inmatningsfunktion slits ut efter en tid men själva chassit kan fortfarande vara fullt användbart. Det var så tankegångarna gick när det var dags att beställa den nya kärltvättbilen som inte ska köras några längre sträckor, vilket därmed innebär ett lägre slitage.

− En kärltvättbil kör mestadels inom stan och i en mindre radie däromkring. Den används bara för att tvätta sopkärlen i flerbostadshus. Dessutom körs den inte året runt eftersom det är för kallt att tvätta kärlen vintertid. Därför räknar vi med en lång livslängd på bilen trots det återanvända chassit, säger Jari Backeliv, chef för hushållstransporter hos EEM.

Idén om att använda ett redan befintligt chassi är inte bara en hållbarhetsvinst. Den innebär också en klart mindre kostnad jämfört med vad ett helt nytillverkat fordon i samma storlek skulle kostat sägerJari Backeliv.

− Förutom att vi vill leva som vi lär, har vi också sparat drygt halva priset av kostnaden för en helt nytillverkad bil. Det är naturligtvis också en god anledning till att vi hoppas kunna göra fler smarta fordonsåterbruk framöver.

Kärltvättbilen börjar rulla i mars/april när vädret är mildare.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.