Nyheter
Skiss över Bio-CCS-anläggningen från Haninge kommun.

Ny BIO-CCS-anläggning planeras i Haninge

En ny Bio-CCS-anläggning kan byggas i Jordbro i Haninge kommun. Det är ambitionen i det projekt som Vattenfall påbörjat, och syftet med det markanvisningsavtal som godkändes i kommunstyrelsen på måndagen 29 januari.

– Jag är glad att vi nu har ett avtal på plats, som markerar ett viktigt startskott för ett projekt som bidrar till en hållbar utveckling för Haninge. Samtidigt överensstämmer planerna med vårt arbete för att utveckla näringslivet och skapa fler arbetstillfällen i kommunen, säger Linus Björkman (M), kommunalråd och samhällsbyggnadsutskottets ordförande, Haninge kommun.

Stockholm Exergi har ledartröjan för bio-CCS

– Vi ser en stor potential med en anläggning i Jordbro som möjliggör negativa utsläpp, en satsning som ligger helt i linje med kommunens ambitioner för minskad klimatpåverkan. Jag ser med spänning fram emot hur projektet utvecklar sig och hur vi gemensamt kan arbeta för ett mer hållbart samhälle, säger Nicole Forslund (L), kommunalråd med ansvar för miljö- och klimatfrågor, Haninge kommun.

Sysav invigde testanläggning för CO2-infångning

Satsningen på koldioxidavskiljning och lagring är en viktig del av EU:s klimatpolitik. Om tekniken används för biogen koldioxid – alltså koldioxid som kommer från förbränning av biobränslen – kan den möjliggöra negativa koldioxidutsläpp, vilket är ambitionen med den planerade anläggningen.

Projektet omfattar en markyta på mellan 6 000 och 10 000 kvadratmeter, i ett område strax söder om Vattenfalls värmeverk i Jordbro. Anläggningen har ett bra strategiskt läge nära Nynäsbanan, den framtida Tvärförbindelse Södertörn och väg 73 med närhet till Norviks hamn. Markanvisningen innebär att Vattenfall under två år har option på att ensam förhandla med Haninge kommun om exploatering inklusive markupplåtelse.

Negativa utsläppsrätter på väg mot börsen

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.