Nyheter
Nacka Strand. Foto: John Göransson.

Nacka väljer tvåfackskärl

Alla villaägare i Nacka ska få tre nya tvåfackskärl för att kunna sortera ut förpackningar vid sin bostad. Det beslutades av kommunfullmäktige i Nacka den 29 januari. 

Mat- och restavfall samlas in i ett kärl, plast- och pappersförpackningar i det andra och förpackningar av färgat och ofärgat glas i ett tredje. Metall kommer att samlas in via en sidolösning, skriver Nacka Vatten och Avfall i ett pressmeddelande.

Under hösten 2023 genomförde Nacka Vatten och Avfall en kunddialog och workshop med ett antal villaägareföreningar som bland annat legat till grund för beslutet.

– Vi tror och hoppas att Nackborna ska tycka att det här är en bra lösning. Med tvåfackskärlen blir sorteringen både enklare och mer tillgänglig. Att kunna lämna sina förpackningar på samma sätt som man idag hanterar sin soppåse kommer nog många att uppskatta, säger Jan Setréus, avfallschef på Nacka vatten och avfall.

I och med den nya lagen tog Nacka vatten och avfall vid årsskiftet över ansvaret för insamling av förpackningar från hushållen i Nacka och i början av 2027 ska samtliga villaägare ha erbjudits fastighetsnära insamling av förpackningar. Fastighetsnära insamling för villor i Nacka planeras ske stegvis med preliminär start under våren 2026.

– Nu börjar vi planera för införandet av det nya sorteringssystemet. Våra utredningar har visat att valet av system med tre mindre kärl med två fack vardera är det bästa utifrån de förutsättningar som råder i Nacka. Det är även ett kostnadseffektivt system, säger Jan Setréus.

Tvåfackskärl. Pressfoto.

 

Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.