Nyheter
Återvunnen och insamlad kartong. Foto: Christian Crelle Ekstrand / Skogsindustrierna

Skogsindustrin redo bygga anläggning för kartongåtervinning

 

Skogsindustriernas  VD  Viveka Beckeman säger att branschen är redo att satsa på en ny sorteringsanläggning för vätskekartonger.

Hon menar att Sverige har en hög grad av återvinning av pappersförpackningar generellt, men att det krävs både en bättre sortering och mer kapacitet för att öka återvinningen av vätskekartonger. Branschen uppmanar därför till politiska åtgärder för att möjliggöra investeringar i ny återvinningsinfrastruktur.

– Branschen vill få en ny anläggning för sortering och återvinning av vätskekartonger i Sverige på plats så snart det bara går. Den främsta vinsten med detta skulle vara att effektivare sortera ut och återvinna de barriärer av plast och aluminium som finns i kartongen, men det skulle även öka kapaciteten för materialåtervinningen av själva kartongen, säger Viveka Beckeman.

Barriärer utmanar

Det är den tunna barriären av ett annat material som är utmaningen i återvinningen av vätskekartonger idag. Skogsindustrin bedriver ett intensivt innovationsarbete för att få fram barriärer av biobaserade material, men även dessa kommer troligen behöva en separat materialåtervinning eftersom materialen har så skilda egenskaper. Av dagens returpappersbruk i Sverige är det enbart ett, Fiskeby, som tar emot både vätskekartong och vanlig kartong. En ny anläggning skulle kunna hantera vätskekartong från hela Norden.

– För att få en ny sorterings- och återvinningsanläggning på plats behöver lagstiftningen förtydligas och det måste hanteras på politisk nivå. Skogsindustrierna jobbar aktivt med detta tillsammans med våra medlemmar, regeringen och återvinningsaktörer, säger Viveka Beckeman.

Första januari tog Sveriges kommuner över insamlingen av förpackningar med målet att åstadkomma en mer hushållsnära insamling. Det är fortfarande förpackningsproducnterna som har ansvar för att sortera och återvinna förpackningar. ”För att möta högt ställda mål för återvinning krävs nu ett nära och effektivt samarbete mellan offentliga och privata aktörer. Att öka återvinningen av branschens produkter är en del i Skogsindustriernas ambition att bidra till en mer hållbar och cirkulär ekonomi” Skriver Skogsndustrierna i ett pressmeddelande.

– Träd är i sig en fantastisk användbar och förnybar resurs. Men det cirkulära hjulet runt våra produkter måste snurra flera varv än idag. Träfibern är en eftertraktad råvara som håller för återvinning många gånger om. Det ska vi ta vara på maximalt. I den Framtidsagenda som branschen lanserade nyligen är cirkularitet ett av de områden som vi särskilt fokuserar på, säger Viveka Beckeman.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.