Nyheter
Källa: EU-kommissionen.

EBA kritiserar EU:s Klimat 2040-mål

”Biogassektorn nödvändig för att stärka systemets motståndskraft”

European Biogas Association (EBA) menar att att biogas och biometan har fått en sekundär roll i EUs nya Klimat 2040-mål jämfört med andra energislag. ”Deras viktiga bidrag till energisystemets integration och flexibilitet förbises” skriver EBA i ett uttalande.

EBA välkomnar samtidigt Europeiska kommissionens meddelande om klimatmålet 2040, som föreslår en minskning av utsläppen av växthusgaser (GHG) med 90 procent och betonar att biogas- och biometansektorerna har beredskap att bidra till att uppnå detta mål.

”Biogas är en avgörande hörnsten i en koldioxidneutral och konkurrenskraftig europeisk ekonomi och, som erkänns av EU, är vår sektor en ”win-win-lösning” som måste prioriteras för att upprätthålla och stärka EU:s konkurrenskraft och klimatbegränsningsagenda”, skriver EBA.

Biogaser är så mycket mer än en mer hållbar energibärare: dessa gröna gaser, som produceras och konsumeras i EU, tillhandahåller färdiga lösningar för att defossilera EU:s ekonomi (inklusive sektorer som är svåra att minska, såsom industri och transport), samtidigt som de bidrar till EU:s energiflexibilitet, motståndskraft och oberoende. De kan hjälpa oss att utnyttja alla våra resurser optimalt genom att värdera avfall, stödja utvecklingen av en cirkulär bioekonomi och främja den agroekologiska omställningen.

”Med tanke på den minskande gasförbrukningen kan biometan stå för majoriteten av efterfrågan och avgöra koldioxidutsläppen i gasnätet, samtidigt som det fortfarande bidrar till avkolningen av transporter mot 2050.”

– Det är nu dags för EU att implementera pragmatiska lösningar som i hög grad bidrar till att minska växthusgasutsläppen. Målet är inom räckhåll för våra samhällen och medborgare om vi påskyndar åtgärder och minskar byråkratin. 2040-målet kan vara startpunkten för att bygga en genomförbar plan mot 2040, med en nyckelroll för biogas som en kostnadskonkurrenskraftig och lättillgänglig lösning, sade Harmen Dekker, EBA:s VD.”

Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.