Nyheter
Visionsbild av ett framtida Nobel Center vid Slussen i Stockholm. Illustration: TMRW.inc

Nya Nobel Center byggs med fossilfri betong från Norge

Den första betongen som görs CO2-neutral med CO2-infångning från norska Brevik.

Brevik CCS är Heidelberg Materials mest avancerade CCS-projekt. Brevik CCS är en del av den norska regeringens Longship-program, som syftar till att demonstrera fångst, transport och säker lagring av CO₂ från industriella källor.

Centret har som mål att ligga i framkant när det gäller klimat- och miljöansvar. Som ett led i detta har centret ingått ett avtal med Heidelberg Materials om att leverera världens första betong med netto nollutsläpp.

I linje med vetenskapen

David Chipperfield Architects är arkitekt för Nobel Center. Lokal arkitekt är Sweco. Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse finansierar byggandet av huset tillsammans med Nobelstiftelsen.

Nobel Centers nya placering vid Stadsgårdskajen vid Slussen. (Bild: ELU/Tikab)

– Vetenskapen bekräftar gång på gång att världen står inför en akut klimat- och miljökris. Flera Nobelpriser har delats ut både för att lyfta fram detta hot och för innovationer för att minska det. När vi bygger ett nytt hus för vetenskap, kultur och dialog i Stockholm vill vi agera i linje med vetenskapen. Nobel Center-projektet söker därför nya lösningar för materialanvändning och återanvändning för att minimera påverkan på klimatet, säger Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen.

Nästa år kommer Heidelberg Materials börja leverera den första betongen som produceras med CO2-infångning. Nyligen meddelade företaget att denna betong kommer att säljas under varumärket evoZero.

En ny standard

– Tillsammans med Nobel Center-projektet har vi en unik möjlighet att kombinera vetenskapens värld och industriell omstrukturering på ett spännande sätt. Jag är övertygad om att det nya Nobel Center kommer att sätta en ny standard för hållbart byggande, och bana väg för andra framåtblickande aktörer, säger Giv Brantenberg, General Manager Heidelberg Materials Northern Europe.

Heidleberg Materials  bygger världens första industrianläggning i Norge som med hjälp av carbon capture technology (CCS) kommer att producera cement som möjliggör betong utan nettoutsläpp.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.