Nyheter
Pressfoto.

Mindre skräp att plocka upp på Västkusten

Arbetet med strandstädning på Västkusten har resulterat i cirka 185 ton plockat skräp, räknat från februari 2023 till januari 2024.

Det är Västkuststiftelsen som samordnar strandstädningen längs den svenska västkusten. Kommuner, entreprenörer, ideella föreningar och privatpersoner hjälps åt att städa upp det skräp som dagligen når land och nu är 2023 års städresultat sammanställt med hjälp av statistik från det digitala verktyget Strandstädarkartan.

Mängden upplockat skräp minskade jämfört med samma period ett år tidigare (226 ton), men var i nivå med året dessförinnan. En trolig anledning till årets minskning är att det inte finns lika mycket gammalt skräp längs kusten som det gjort tidigare.

– Den städskuld som byggdes upp under många decennier har helt enkelt minskat i takt med kontinuerliga städinsatser, säger Florina Lachmann, koordinator, strandstädning på Västkuststiftelsen.

Lättare men farligare skräp

I år har drygt 2 100 städningar markerats i Strandstädarkartan, jämfört med knappt 3 000 förra året. Antalet personer som städat har angetts för en tredjedel av årets genomförda insatser, något som resulterade i knappt 7 000 personer, lite lägre än ifjol. Summan av rapporterad tid för strandstädning landade på 16 600 timmar, vilket är jämförbart med 2022.

Det innebär att drygt 11 kilo skräp plockades upp varje timme. Fler inrapporterade timmar, men färre ton skräp kan verka som en paradox, men det finns en förklaring, enligt Västkuststiftelsen .

– Det finns två olika huvudtyper av skräp, dels det som kontinuerligt sköljs i land under året, dels mindre fraktioner av plast som har legat länge och blandats med organiskt material. Dessa mindre fraktioner är betydligt mer tidskrävande att samla ihop, dessutom väger de mindre, därav resultatet tid kontra vikt. Något som är viktigt att komma ihåg är att plasten utgör ett hot mot ekosystem och biologisk mångfald, alldeles oavsett storlek, säger Florina Lachmann.

Västkuststiftelsen samordnar strandstädningen längs den svenska västkusten. Både kommuner, entreprenörer, ideella föreningar och privatpersoner hjälps åt att städa upp det skräp som dagligen når land och nu är 2023 års städresultat sammanställt med hjälp av statistik från det digitala verktyget Strandstädarkartan.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.