Nyheter
Det har visat sig vara svårt att få fart på matavfallsinsamlingen i delar av Kalifornien. Foto och montage: Biogasida.se

Kaliforniens biogasoffensiv går i otakt

I södra Kalifornien har USA:s största anläggning för att omvandla matavfall till biogas ansökt om konkurs eftersom den inte får tillräckligt med organiskt material. Förmågan att samla in matavfall är helt enkelt i otakt med produktionsutvecklingen.

Det kanadensiska bolaget Anaergia ansökte  i maj 2023 om konkurs för det dotterbolag som driver den enorma biogasanläggningen i staden Rialto. Nordamerikas största anläggning för att omvandla organiskt avfall till biogas. Den kan behöva stängas helt om den inte får tillräckligt med råmaterial i år. 

Denna enorma anläggning har kapacitet att bearbeta upp till 1 000 ton per dag av en kombination av matavfall utvunnet från kommunala avfallsströmmar, flytande avfall och kommunala biosolider. Foto: Anaergia.Vi skrev nyligen om den kraftiga expansionen för biogas i USA, särskilt i Kalifornien. Men det finns tecken på att utvecklingen går sidledes, i synnerhet gäller det matavfallet och den biogasproduktion som är beroende av det.

Två år efter att Kalifornien startade ett offensiv för att få bort organiskt avfall borta från deponier, kämpar den amerikanska delstaten för att få igång program för matavfallsåtervinning. Åtgärderna ligger så långt efter att det är allmänt accepterat att nästa års ambitiösa avfallsminskningsmål inte kommer att nås.

Vi ha det bekvämt

– I Amerika, på gott och ont, vill vi ha dt bekvämt och det är väldigt svårt att lägga tillräckligt med tid och ansträngning på att utbilda människor om sortering, säger Coby Skye, nyligen pensionerad biträdande direktör för miljötjänster vid Los Angeles County Public Works till Euronews Green.

Det har visat sig vara svårt att ändra amerikanernas beteende och pandemin ledde tilt att flera städer blev försenade med att transporkontrakt för det organiska avfallet. Infrastrukturen och logistik finns inte på palts, då uppstår såväl flaskhalsar som proppar i systemet.

Det finns också exempel på motsatsen, där insamlandet har ökat så mycket att det finns ett överskott på organiskt material som måste mellanlagras i avvaktan på större efterfrågan på biogas

Ska minska med 75 procent

Endast en handfull av USA:s stater kräver återvinning av organiskt material, och ingen annan har ett program som är lika stort som Kaliforniens, som vill minska mängden organiskt avfall som skickas till deponier med 75 procent till 2025, från 2014 års nivåer. Att nå det målet inom ett år skulle vara en enorm ansträngning, säger många experter.

Ungefär tre fjärdedelar av kommunerna i delstaten samlar för närvarande in organiskt avfall från hemmen, säger Rachel Machi Wagoner, CalRecycles direktör. Vissa platser släpar efter, men hon vill inte att straffa dem utan att hjälpa dem att komma igång.

– Mitt mål är att ta reda på var utmaningarna finns och få oss så snabbt som möjligt till framgång, säger hon till Euronews Green.

– Jag vet inte när vi når vårt 75-procentsmål, men vi kommer att nå det, tillägger hon.

En utmaning är att få invånarna att sortera sina sopor i en tredje soptunna och veta vad som går vart. Andra oroar sig för vad man ska göra med den näringsrika komposten när den väl har skapats från insamlat gräsklipp, trädgrenar och matrester.

Lagras på hög

På Otay Landfill nära den mexikanska gränsen sorterar arbetare ut plast ur högar av grenar och löv innan materialet placeras under presenningar. Anläggningen behandlar 181 ton organiskt avfall dagligen och hoppas kunna fördubbla den mängden när fler städer ökar insamlingen, säger Gabe Gonzales, deponins driftschef.

Chula Vista, en stad i San Diego County med 275 000 invånare, är tänkt att använda 12 700 ton kompost per år men använder i bästa fall några tusen, enligt Manuel Medrano, stadens miljötjänstchef. En del delas ut i gratis till invånarna, medan högar av materialet lagras på ett inhägnat område i en lokal park.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.