Nyheter
Vem ska betala för avfallet? Foto: John Göransson.

Energiföretagen:

Förorenaren ska betala för avfallet

Avfallskunder och de som sätter produkter på marknaden ska ta ansvar för klimatutsläpp och övriga miljökonsekvenser av de avfallsvolymer de orsakat. Det skriver Energiföretagen i sitt remissvar på Naturvårdsverkets skrivelse Åtgärder för att öka materialåtervinningen av avfall.

I sitt remissvar skriver Energiföretagen Sverige att det är orimligt att de klimatutsläpp som icke återvunnet avfall orsakar belastar fjärrvärmekunden i stället för den som orsakar avfallet.

Raziyeh Khodayari
Ansvarig miljö och hållbarhet på  Energiföretgen. Pressfoto.

– En grundläggande princip för allt miljöarbete är att den aktör som orsakar ett problem och således har rådighet att lösa det, ska visa det i sin miljöredovisning och ta ansvar för att lösa problemet. När avfall med fossilt ursprung förbränns idag så hamnar inte utsläppen på avfallssektorn utan på energisektorn (i enlighet med Naturvårdsverkets klimatstatistik) och därmed alltså på fjärrvärmekunden. Det betyder att det finns en risk för att fjärrvärmekunder med ambitiösa klimatplaner väljer bort fjärrvärmen. Det bidrar inte på något sätt till att lösa avfallsproblemet men kan få konsekvenser för energisystemet i ett läge när vi behöver fördubbla elproduktionen. Utsläpp av växthusgaser från förbränning av avfall bör hänföras till den produkt som har blivit avfall och inte till energin som alstras vid förbränningen – i enlighet med principen om att förorenaren betalar, säger Raziyeh Khodayari ansvarig för miljö och hållbarhet på Energiföretagen.

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.