Nyheter

EU: Klimatmålen kostar 9,2 biljoner kronor om året

Offentliga och privata investeringar måste fördubblas om målen ska nås till 2030, varnar ny rapport.

År 2022 ökade klimatinvesteringarna i EU:s ekonomi med nio procent. Men om vi ska nå sina ambitiösa klimatmål till 2030 krävs mer pengar. Mycket mer pengar.

En rapport från forskningsstiftelsen Institutet för klimatekonomi har räknat ut hur dyra klimatmålen blir.

Enligt ” European Climate Investment Deficit Report ” krävs enorma investeringar inom områden som energiförsörjning, transport och byggande. Totalt måste 813 miljarder euro, motsvarande 9,2 biljoner kronor, investeras varje år fram till 2030 för att nå målet på 55 procent.

Måste fördubblas

Klimatinvesteringarna i EU uppgick 2022 till 407 miljarder euro, vilket motsvarar 2,6 procent av EU:s BNP. Om klimatmålen ska nås måste detta fördubblas under de sex år som återstår till 2030.

Om investeringarna inte stiger till denna nivå, riskerar EU:s Green Deal att missa målet, varnar rapporten.

”Det kommer att kräva betydande investeringar i EU:s ekonomi för att nå målen. Investeringar som görs idag formar Europas framtid. Att renovera ett hem minskar energibehovet i decennier framöver, vilket gör ekonomin mer motståndskraftig mot kriser med fossila bränslen. Att bygga en ny vindkraftspark ökar mängden billig förnybar el som europeisk industri kan få tillgång till för att bygga sin konkurrenskraftiga hållbarhet”, står det i rapporten.

Lite vind, mycket sol

Investeringsbehovet är fördelat på 22 ekonomiska sektorer som EU har definierat för att nå klimatmålen. Det inkluderar investeringar i förnybar energi som vindkraft, laddstrukturer för elfordon och byggnaders energieffektivitet. År 2022 var det bara investeringar i vattenkraft och batterier som nådde den nivå som krävs.

”Alla de 20 andra sektorerna lider av ett underskott i klimatinvesteringar, av varierande storlek. Till exempel representerar 2022 investeringar i vindkraft endast 17 % av det totala årliga investeringsbehovet. Däremot representerar investeringar i solpaneler redan 78 % av det totala årliga investeringsbehovet”, står det i rapporten.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.