Nyheter

Hänt i veckan i avfallsbranschen

Avfall2Resurs gör ett svep över vad landets lokalpress skrivit om avfall och återvinning den gångna veckan. Det handlar om allt från matavfall till företagsklimat.

Vi börjar resan i Vilhelmina och slutar i Landskrona.

Norrbotten

I Vilhelmina kommun ska nya containrarna till förpackningsinsamlingen grävas ner i stora betongfundament. Under tiden var det meningen att tillfälliga insamlingsbehållare skulle ställas ut. Men inte förrän nu finns det sådana i byarna omkring Kultsjödalen. I själva Saxnäs däremot finns sedan någon vecka tillbaks permanenta återvinningscontainrar.

– Det har resulterat i att vi i flera veckor stått utan containrar och fått lagra kartonger och drivor av förpackningar i våra hem eller köra det sex mil tur och retur ner till Saxnäs, säger Ewa Heed som bor i Klimpfjäll till SVT.

Ansvariga tjänstemän menar att det finns orsaker till förseningarna.

– Det här är något nytt för oss men vi jobbar på så fort vi kan. Vi har haft olika hack i systemet när det gäller bygglov och materialleveranser, men väder och vind har också påverkat och gjort att allt har blivit försenat, säger Anna Brunned som är avfallsansvarig vid Vilhelmina kommun.

Härjedalen

Det är 1,5 år sedan alla hushåll i Härjedalen fick kärl för kompostering och vissa har snart haft dem i tre år. Men många av de bruna kärlen används inte. Nu vill Härjedalens Vatten- och miljöresurs påminna användarna om att sortera soporna som de slänger, skriver Tidningen Härjedalen. 

– Till viss del kan det handla om en tröskel att lägga om sitt beteende. Vi försöker pusha lite över tröskeln. Folk som jag pratat med innan införandet trodde inte att de hade något matavfall. Nu ser de hur mycket det är. Det blir lite kvar att slänga i gröna tunnan, säger Robin Loo, avfallschef på Vatten och miljöresurs.

När de bruna tunnorna infördes i Härjedalen gick det att anmäla om man har en egen kompost. Drygt 300 har gjort det. Men vid en mätning som Vatten- och miljöresurs gjorde står fortfarande 796 kärl oanvända. Målsättningen är att fram till sista augusti ha halverat antalet oanvända kärl.

Dalarna

Borlänge Energi har gått igenom hushållens sopor. Resultatet är tydligt – Borlängeborna kan bli betydligt bättre på att sortera sina sopor, skriver Borlänge Tdning.

Under november gjorde Borlänge Energi en plockanalys av kommuninvånarnas hushållssopor. Det visade sig att endast cirka 30 procent av soporna var rätt sorterade. Tusentals ton av sopor hamnar alltså på fel ställe, oftast i restavfallet.

– Att elda restavfallet är en stor kostnad för Borlänge Energi. I och med den nya lagstiftningen får vi 1 750 kronor per ton av pappersförpackningar som vi skickar till återvinning. Men skickar vi det till förbränning är det närmare en tusenlapp i förbränningskostnad”, säger Christian Olhans, chef för återvinningen på Borlänge Energi.

Det är främst matavfall samt papper- och plastförpackningar som kastas på fel sätt. Tillsammans står de för huvuddelen av soporna som läggs i fel tunna. Resultaten var i linje med tidigare år, det enda som stack ut i årets analys var, enligt  Christian Olhans att flerfamiljshusen felsorterat en större mängd matavfall än tidigare. Många av de bruna påsarna hade kastats i sopkärl avsedda för restavfall.

Västergötland

Sluttäckning av deponin i Siggestorp i Tidaholm pågår och ska vara slutförd vid årsskiftet 2024/25. Kommunen slutade att deponera hushållssopor år 2000. Det är andra gången sedan dess som omådet sluttäcks.

– Sluttäckningen innebär att man gör så att allt vatten inte går igenom soporna och ner i grundvattnet. Vi bygger egentligen ett ”tält” över, som ett stopp, och leder ut vattnet vid sidorna och samlar ihop det. Vi har redan gjort en yta på nästan 13000 kvadratmeter som är helt färdig, säger Karin Steen, avdelningschef på VA/Avfall till Värnamo Nyheter.

Småland

Småländska Aneby har gått från plats 38 till 72 i Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Enligt kommunens näringslivsansvariga Carina Norhs är det avfallsfrågor som har orsakat raset.

– Min gissning är att det delvis hänger ihop med det nya avfallssamarbetet med Eksjö och Nässjö som innebar att ett lokalt företag inte fick fortsatt uppdrag, säger hon till Smålands-Tidnigen och fortsätter:

– Att företagen numera får betala för att lämna avfall på återvinningscentralen märks också i en sådan här undersökning. Så är det i de flesta andra kommuner, men i Aneby har det tidigare varit väldigt generöst.

Skåne

De nya kärlen. Foto: LSR.

Under februari kommer LSR, Landskrona – Svalövs Renhållnings AB, att börja ställa ut de nya 4-fackskärlen, som kompletterar de befintliga för mat- och restavfall. I det nya kärlet sorteras plastförpackningar, pappersförpackningar, metallförpackningar och tidningar i varsitt fack i samma tunna. Facken för plast och papper är störst och rymmer 155 liter vardera, medan metallförpackningar och tidningar får 30 liter var. 4-fackskärlet kommer att hämtas av LSR en gång i månaden. Avfallet hämtas med en så kallad fyrfacksbil där varje sorts avfall hamnar i eget fack, berättar LSR i en annons i lokalpressen.

—-

 

 

Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.