Nyheter
Tysklands vicekansler Robert Habeck. Foto: Dominik Butzmann

Tyskland på väg mot CO2-infångning

Tysklands vice förbundskansler Robert Habeck lade i går fram ett lagförslag som kan ända det tyska förbudet mot infångning och lagring av koldioxid, säger norsk-tyska handelskammaren.

Det tyska motståndet mot infångning och lagring av koldioxid (CCS) är allmänt känt, även om det är en dåligt bevarad hemlighet att den tyska regeringen länge varit på glid, bland annat när det gäller grönt väte med CCS.

Men huvudregeln enligt tysk rätt är ett förbud. Nu går det mot en förändring.

Beroende av CCS för att nå klimatmålen

– Tyskland kan inte nå sina klimatmål utan avskiljning och lagring av koldioxid, sa Robert Habeck i en presskonferens från industri- och klimatdepartementet.

Tyskarna anser ändå att CCS ska vara ett komplement i klimatpolitiken. Det betyder att den framtida användningen av CCS endast kommer att gälla industrier som med nuvarande teknik inte kan minska CO2-utsläppen utan denna teknik, säger norsk-tyska handelskammaren i ett pressmeddelande.

Koldioxiden ska lagras under havsbotten på tyskt vatten. För att möjliggöra export och lagring av kol till havs kommer den tyska regeringen att ratificera ändringarna av Londonprotokollet för export och lagring av koldioxid. Regeringen kommer också att göra nödvändiga ändringar i lagstiftningen för internationella vatten. Habeck utesluter därmed fortsatt lagring på land, skriver norsk-tyska handelskammaren. Vid behov kan beslutet överlåtas till de enskilda staterna.

Viktigt för konkurrenskraften

Habeck anser också att CCS är viktigt för tysk industris konkurrenskraft och att det kommer att medföra nackdelar för konkurrenskraften om Tyskland avstår från CCS. Många industriländer har redan gjort framsteg med användning och utveckling av CCS och här fick Habeck stöd av bland annat Dominik von Achten – VD för Heidelberg Material. (Som bland annat bygger världens första CO2-infångningsanläggning för cementindustrin i Norge.)

– De nämnda riktlinjerna utgör en mycket bra grund för ett mer intensivt utbyte mellan Norge och Tyskland, sammanfattar Michael Kern, vd för Norsk-tyska handelskammaren.

Riktlinjerna och lagförslagen är uppe till omröstning i departementet. Detta följs av samråd med federala stater och intresseorganisationer, slutligen följt av behandling i kabinettet.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.