Nyheter
Vägg i vägg i Norrköping ligger Veolia och Returpack. Returpack samlar in och sorterar och Veolia materialåtervinner därefter flaskorna till ny råvara. Pressfoto.

Returpack och Veolia förlänger samarbetet för PET-återvinning

Returpack och Veolia har tecknat ett nytt långsiktigt avtal för att öka tillgången på återvunnen PET i Sverige. Avtalet utökar kapaciteten av återvunnet material till nästan det dubbla.

Samarbetet mellan företagen inleddes 2004 och nu skriver företagen under för ett fortsatt samarbete.

– Pantsystemet ger förutsättningar för en högkvalitativ cirkulär återvinning. Tillsammans med Veolia ser vi till att pantade PET-flaskor kan materialåtervinnas till nya flaskor, vilket minskar behovet av ny råvara. Vårt återvunna PET-material är eftertraktat på marknaden, säger Tomas Kjellker, VD på Returpack.

Under 2023 pantades 2,7 miljarder förpackningar och insamlingsgraden landade på 88,5 procent vilket återigen innebar en ökning. Jämfört med föregående ökade insamlingsgraden med 1,1 procentenheter.

Returpack samlar in och sorterar PET-flaskorna som säljs i balar till Veolia.

Bättre teknik för nya flaskor

– 2025 kommer vi på Returpack och Veolia att kunna leverera 20 000 ton livmedelsgodkänt återvunnet material till svenska dryckesproducenter som i sin tur använder det för produktion av nya flaskor, säger Sara Bergendorff, hållbarhets- och kvalitetschef på Returpack.

Kapacitetsökningen möjliggörs genom investering i en utökad produktionskapacitet och övergång till annan teknik. I dagsläget hackas flaskorna ner till små partiklar, så kallade PET-flingor. Med den nya tekniken smälts de pantade flaskorna ner till granulat. Att blanda flingor med granulat ger ett bra material som efterfrågas av marknaden.

– Tillsammans jobbar vi med att utöka kapaciteten för att öka tillgången på återvunnen PET i Sverige så att vi tillsammans med våra producenter kan fortsätta vårt arbete med att öka cirkulariteten, vilket minskar användningen av fossil råvara, säger Sara Bergendorff.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.