Nyheter
Nya betongelement av rivningsmassorna från gammal bebyggelse. Foto: John Göransson.

Nytt material av återvunnen betong och glas

En ny generation betongelement med mycket mindre miljöpåverkan än de som används i dag utvecklas just nu i ett forskningsprojekt vid Högskolan i Borås.

I betongelementen används återvunnen betongkross som ballast och en betydande del cement byts ut mot glas som bindemedel. Projektet som pågått sedan i augusti 2023 vid Högskolan i Borås presenterade nyligen resultat från olika experiment.

– Målet med projektet är att utveckla en cirkulär process för att tillverka byggelement med mindre klimatpåverkan. I projektet har dessutom flera olika ämnesområden engagerats, bland annat maskinteknik och logistik. Utöver att titta på hållfastheten i betongelementet tittar vi även på helheten, på livscykeln för materialet i betongelement och på transporter av material till och från byggen. Vi vill visa att det går att hantera process och management lokalt, berättar Agnes Nagy, docent i byggteknik med fokus på betong.

Återvinn på plats

Istället för att riva en byggnad och forsla bort gammal betong, transportera fram nya byggelement för att sedan bygga nytt, är tanken att återanvända betongkrosset i de nya byggelement som sedan ska användas för nybyggnation – på samma plats.

Forskningsprojektet är kopplat till projekt Västerbro i Borås som är tänkt att rivas och där visionen är att använda dessa nya byggelement, tillverkade av återvunnen rivningsbetong och planglas när Västerbro åter byggs upp.

Även Borås Stad har visat intresse för betongelementen till projekt Viskans park som ska löpa genom staden längs med ån Viskan.

– Där är tanken att producera ett betongelement på prov till ett gångstråk som staden vill ha belagd med betong, berättar Agens Nagy.

Stort intresse

Presentationen av de resultat i forskningsprojektet som hittills kommit fram rönte ett mycket stort intresse vid presentationen, det blev många diskussioner om vad som är värt att satsa på och vad som är praktiskt genomförbart kring dessa nya betongelement.

– Nästa steg i forskningsprojektet är att diskutera vidare med partner i projektet, ta fram förslag på recept till betongelement och visa att processen är uppskalningsbar till industriell skala, säger Agnes Nagy.

I projektet medverkar fastighetsägare, ballastproducenter, aktörer från betongindustrin, konsulter och Borås Stad.

Projektet pågår till och med juli 2025. Det finansieras av Vinnova och genomförs i samarbete mellan Centrum för Hållbart Samhällsbyggande, Science Park Borås, Riksbyggen AB, AB Bostäder i Borås, NCC Industry, Sandvik SRP AB, Swerock AB, Ulricehamns Betong AB, Stiba AB och Borås Stad. Sex examensarbeten, två doktorandprojekt och en postdoktor inom logistik har kopplats till projektet.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.