Nyheter
Kläder köpta på nätet slängs oftare än de som köps i fysiska butiker. Foto: PR.

Upp till en halv miljon ton kläder förstörs oanvända

Klimatavtrycket från förstörelsen av europeiska kläder motsvarar hela Sveriges årliga utsläpp.

Under de senaste tio åren har köp och försäljning av kläder via internet mer än fördubblats. 2020 stod näthandeln för 11 procent av den totala försäljningen av kläder och skor. Kläder och skor utgör 68 procent av den totala näthandeln i Europa, enligt siffror från Euratex .

En färsk rapport från Europeiska miljöbyrån, EEA, visar att avkastningen för kläder köpta på internet är upp till tre gånger högre än för kläder som säljs i fysiska butiker. En betydande del av kläderna som returneras oanvända slängs. Enligt EES förstörs mellan fyra och nio procent av alla kläder som släpps ut på den europeiska marknaden, utan att ha använts.

– Returvarene går i søpla

Producera och släng

För nätbutiker hamnar dock mellan 22 och 43 procent av de oanvända kläderna rakt i avfallet.

Förstörelsen av oanvända kläder leder till ett totalt utsläpp av växthusgaser på 5,6 miljoner ton CO2-ekvivalenter årligen. Det är lika mycket som Sverige som helhet släppte ut 2021.

”De senaste åren har det rapporterats att både leverantörer av snabbmode och lyxmärken förstör returnerade eller osålda kläder, skor och andra textilier. Förstörelse av textilprodukter, där produkterna förstörs av återförsäljare, leverantörer och tillverkare, är ett exempel på ett tillvägagångssätt som belyser ineffektiviteten i dagens linjära använd-och-kasta-system som skapar negativa effekter på miljö och klimat”, skriver EEA .

EES pekar på de förmånliga returvillkoren för nätbutikerna, där kunden utam kostnad kan skicka tillbaka kläder. Returarvillkoren är lagstadgade och ger kunden minst 14 dagars returrätt. Tidigare undersökningar har visat att en betydande del av dessa kläder aldrig läggs ut till försäljning igen.

Dödsstöten mot fast fashion

Förbättring i sikte

"Returerade och osålda kläder är utmanande och dyra för branschen att hantera. De flesta sljs igen, med eller utan med rabatt. Men förstörelsen av återlämnade och osålda kläder och andra textilier har pågått inom mode- och textilindustrin i decennier, med betydande negativa konsekvenser för miljö och klimat”, skriver EEA.

Före jul enades ministerrådet och EU-parlamentet om en skärpning av regelverket för behandling av oanvända textilier i ekodesignförordningen. Ändringen kommer att göra det förbjudet för klädtillverkare att förstöra osålda plagg.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.