Nyheter

Driftstörningar hos VMAB efter IT-attack

Västblekinge Miljö AB drabbades av en IT-attack i helgen som ledde till driftstörningar. Verksamheten rullade på med manuella reservrutiner, och VMAB räknade med att det skulle ta ett par dagar innan alla system var återställda.

Västblekinge Miljö AB är ett kommunalt bolag som samordnar avfallshanteringen i kommunerna Karlshamn, Sölvesborg och Olofström. Under helgen drabbades VMAB av en IT-attack som påverkade flera av verksamhetens system, och fick ta till manuella reservrutiner.

Kundservice via telefon

Telefonerna fungerade som vanligt, men IT-attacken gjorde bland annat att medarbetarna inte kom åt e-post, fakturahantering och kundadministration. För VMAB:s kunder innebär det framför allt kundservice inte gick att nå via e-post, och att fakturan kan dröja några dagar extra. VMAB kunde inte heller nå kunder via SMS- eller e-postutskick.

Återvinningscentralerna höll öppet och sophämtningen sker som vanligt, men enligt chaufförernas manuella rutiner. Det innebär att vissa tömningar kan missas de kommande dagarna, särskilt för hushåll som nyligen gjort en ändring.

Nya servrar är igång

VMAB stängde ner alla servrar och påbörjade ett omfattande återställningsarbete tillsammans med IT-leverantören. De undersöker samtidigt om personuppgifter kan ha läckt i samband med IT-attacken.

– I nuläget vet vi inte exakt när problemen kommer att vara åtgärdade, men vi räknar med att det tar några dagar, sade Susanna Strandberg som är VD för Västblekinge Miljö AB i ett pressmeddelande på tisdagen.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.