Nyheter
Daniel Ervér är nytillträdd koncernchef i H&M Group. Pressfoto.

Vargas och H&M storsatsar på cirkulär polyester

Vargas och H&M Group lanserade på onsdagen Syre, som ska etablera anläggningar för att producera cirkulärt polyester, som minskar CO2e-utsläppen med upp till 85 procent jämfört med jungfrulig polyester.

– Den nya satsningen Syre är ett viktigt nästa steg på H&M Groups resa för att integrera cirkularitet i vår verksamhet. Med denna lösning för att snabbt skala upp textil-till-textil återvinning vill vi fortsätta att driva och inspirera fler branschaktörer att gå med oss och påskynda skiftet mot en mer hållbar framtid, säger Daniel Ervér, VD för H&M Group.

Produktionen ska ske genom textil-till-textil återvinning i hyperskala, till en början med polyester. Med stöd av ett leveransavtal med H&M Group kommer Syre att etablera flera produktionsanläggningar över hela världen, skriver Syre i ett pressmeddelande.

Dennis Nobelius, VD för Syre. Pressfoto.

– Syre markerar starten på det stora textilskiftet. Vi föreställer oss en värld där varje textilfiber ser en ny dag. Genom att implementera äkta textil-till-textil-återvinning i hyperskala vill vi driva övergången från en linjär till en cirkulär värdekedja genom att använda textilavfall om och om igen, säger Dennis Nobelius, VD för Syre.

Mindre än en procent från återvunnen textil

Mindre än en procent av den globala textilfibermarknaden kommer från återvunna textilier. Textilindustrin står i dag för 7-10 procent av de globala CO2e-utsläppen, där polyester är den största utsläpparen och den snabbast växande fibern. Jungfrulig polyester, tillverkad av råolja i raffinaderier, och polyester från plastflaskor (rPET), är båda linjära vilket innebär att majoriteten av alla uttjänta produkter för närvarande hamnar på deponier eller förbränns.

”Textilindustrin befinner sig nu vid en tipppunkt när EU och andra aktörer inför lagstiftning som ska reglera avfall och påskynda efterfrågan på cirkulära material”, skriver Syre.

– Efter att ha skapat och skalat upp företag som möjliggör den gröna omställningen för en hel bransch, är jag oerhört glad över att vara med och grunda Syre. Som en plug and play-lösning i den befintliga textilvärdekedjan kommer Syre att vara nyckeln till att möjliggöra leverans av ambitiösa hållbarhetsmål för alla polyesterintensiva industrier som kläder, fordon och heminredning, säger Susanna Campbell, styrelseordförande och medgrundare av Syre.

Klimatfond bland investerarna

Syre är grundat av H&M Group, det globala mode- och designföretaget, och Vargas, som har en dokumenterad meritlista av att bygga företag som Northvolt, H2 Green Steel och Aira. Utöver detta har den globala alternativa kapitalförvaltaren TPG gått med som en grundande investerare med en betydande investering genom sin fond TPG Rise Climate.

H&M Group har säkrat ett leveransavtal med Syre värt totalt 600 miljoner USD över 7 år, vilket täcker en betydande del av H&M Groups långsiktiga behov av återvunnen polyester, som för närvarande huvudsakligen kommer från återvunna flaskor (rPET).

Syre kommer att tillhandahålla textil-till-textil cirkulär polyester (cPET), med kvalitet i nivå med oljebaserad ny polyester och med en överlägsen hållbarhetsprestanda, vilket minskar CO2e-utsläppen med upp till 85 procent. Den första produktionsanläggning byggs i North Carolina, USA, och kommer att vara i drift under 2024. Baserat på den kommer tillverkningsprocessen snabbt att skalas upp för global expansion, med början i Asien och Europa. Inom tio år strävar Syre efter att ha 12 gigaskaliga anläggningar igång med full hastighet och kapacitet över hela världen, och producera mer än 3 miljoner ton cirkulär polyester. Plattformen kan expandera till andra fibrer och teknologier i framtiden, skriver Syre.

 

 

 

 

 

 

[1] OnePointFive – Screening Life Cycle Assessment (LCA) of Circular Polyester Fiber, 2023

[2] Textilbörs, 2022

[3] Europaparlamentet, 2021

Kontakt:
Emma Stjernlöf, Syre
E-post: emma.stjernlof@syre.com

Om Syre

Syre är ett textilpåverkansföretag som har ett uppdrag att dekarbonaisera och avfalla textilindustrin genom textil-till-textil återvinning i hög skala, med början i polyester. Med oöverträffad hastighet och skala siktar Syre på att driva det gröna skiftet inom textilindustrin till en framtid där varje textilfiber ser en ny dag. Företagets textil-till-textil återvinningslösning ger cirkulär polyester med kvalitet i nivå med ny polyester, men med en överlägsen hållbarhetsprestanda. Syre grundades 2023 och är initierat av Vargas och H&M Group. Namnet översätts till oxygen på svenska och är en kombination av sy (svenska för sömnad) och re (latin för om och om igen).

För mer information: www.syre.com

Om Vargas Holding

Vargas är en långsiktig investering

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.