Nyheter
Øyvind Birkeland varnade för att biorester kan bli en utmaning för biogasindustrin. Foto: Jens Egil Heftøy

Plasten hotar biogasen

Dåliga biorester har varit orsaken till att norska BIR har avstått från biogasproduktion.

Före jul gick BIR ut med en inbjudan till marknadsdialog om tillvaratagande av fasta biorester från den planerade biogasanläggningen på Voss. Under Biogaskonferensen berättade miljö- och utvecklingschef Øyvind Birkeland att man nu är i dialog med ett 10-tal aktörer.

Potential på upp till 20TWh biogas i Norge

Utmanande biorest

– För många är det kanske ett välkänt faktum att vi varit återhållsamma när det gäller att etablera biogasanläggningar tidigare. Då handlade det mycket om hur vi skulle använda bra eller kanske dåliga biorester, sa Birkeland.

Han säger att Vossverket har en ambition att skapa en biorest som är bra för jordbruket och att anläggningen därför är förberedd för detta. Tester de har genomfört visar att anläggningen kan ta bort betydande mängder plast och andra föroreningar från den fasta bioresten.

En del av utmaningen är att det för närvarande finns en blygsam efterfrågan på biorester. De lösningar som finns idag är oftast betaltjänster. Betalningsviljan för återvunnen råvara är låg.

– Alla älskar biogas, men

Brist på marknad

– Vi upplever att det i vår region inte finns någon särskild betalningsvilja för använda återvunna kontra jungfruliga råvaror, sa Birkeland.

Han påpekade att en betydande ökning av avfallet från både jordbruk och vattenbruk väntas de kommande åren. Och det kan vara ett problem.

– Jag ser att vi upplever samma utmaning som för plast- och textilåtervinning. Vi har ambitioner om källsortering och återvinning av resurser, men det saknas medel, vilja och marknad att använda den återvunna råvaran. Det får inte bli ett problem för den ekologiska industrin nu när vi ska skala upp mycket, sa Birkeland.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.