Nyheter
Pressfoto från invigningen av anläggningen.

Europas första försök med CO2-avskiljning i planglasindustrin

Försöket är en del av projektet XLR8, som syftar till att visa att en lågkostnadslösning för CO2-avskiljning är möjlig för industrier med svårighet att fasa ut fossila bränslen, skriver glastillverkaren Pilkington i ett pressmeddelande. Pilkington är ett dotterbolag till NSG Group med tillverkning i Norge.

XLR8 CCS finansieras av den brittiska regeringens ’Department of Energy Security and Net Zero’ med 1,7 miljoner pund, motsvarande drygt 22 ,miljoner kronor, från deras  ’Net Zero Innovation Portfolio’, som innehåller 1 miljard pund.

Finansieringen är en del av 20 miljoner pund i ’Carbon Capture, Usage and Storage (CCUS) Innovation 2.0-programme’, som syftar till att påskynda utbyggnaden av nästa generations CCUS-teknik i Storbritannien. Ytterligare bidrag från den privata sektorn ger totalt 2,7 miljoner pund i stöd för detta multi-industriella projekt.

Installerad på skorstenen

En av C-Captures ’Carbon Capture Solvent Compatibility Units’ (CCSCU:er) har nu installerats vid Pilkingtons floatglasugn vid Greengate-anläggningen i St Helens, en del av NSG Group. Efter förinstallation och driftsättning på C-Capture, har enheten anslutits vid basen av UK5:s skorsten och separerar nu CO2 från rökgaserna.

Försöket på Greengate-anläggningen kommer att fortsätta i flera månader för att bedöma kompatibiliteten av C-Captures patenterade lösningsmedelsbaserade teknologi med verkliga rökgaser från en industriell glasugn. Ytterligare fem försök med koldioxidavskiljning kommer att äga rum över hela Storbritannien, som en del av XLR8 CCS-projektet på industrianläggningar som ägs av projektpartnerna Glass Futures, Heidelberg Materials och Energy Works Hull, i samarbete med det ledande konsult- och ingenjörsföretaget Wood.

Flera installationer på gång

CCSCU:er designade och byggda av C-Capture och Wood kommer att installeras och drivas på partnernas anläggningar. Wood har också genomfört en förstudie av 100 ton per dag-användning av C-Captures teknologi på Greengate-anläggningen.

Projektets framgång innebärar att C-Capture och deras projektpartners ligger bra till för utbyggnad av kommersiella anläggningar för koldioxidavskiljning fram till 2030, vilket kan innebära att miljontals ton CO2 per år avskiljs.

NSG Group ser hållbarhetsengagemang som en viktig aktivitet för att lösa miljö- och sociala frågor samtidigt med konsekvent affärsutveckling och har som mål att växa tillsammans med samhället genom hållbarhetsaktiviteter.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.