Nyheter

Pantrekord igen på Sysavs återvinningscentraler

De senaste åren har antalet flaskor och burkar som pantas i storpantmaskinerna Pantamera Express på Sysavs återvinningscentraler mer än fördubblats, från 5,1 miljoner under 2019 till 10,6 miljoner under 2023.

– Det känns fantastiskt kul att vi slår vårt pantrekord för andra året i rad. Jag vill rikta ett stort tack till våra besökare och anställda! På Sysav vill vi att så mycket som möjligt ska kunna återvinnas för att bli en ny resurs, inte minst plast. Då minskar vi uttaget av jungfruliga resurser, samtidigt som utsläpp av koldioxid minskar. Under 2023 har vi också utfört lyckade tester för att sortera ut såväl mjukplast som hårdplast på några av våra återvinningscentraler och arbetet fortsätter, säger Patrik Lövgren områdeschef på Sysav.

Enligt Pantameras senaste statistik, från 2022, samlades 2,63 miljarder förpackningar in,  motsvarande 87,4 procent av de 3 miljarder som såldes i Sverige. Det innebar 24 238 ton aluminium, 22 758 ton klar PET och 1 625 ton färgad PET. I dagsläget finns 71 Pantamera express-automater på återvinningscentraler i Sverige.

Här finns alla storpantmaskiner på Sysavs återvinningscentraler

  • Bunkeflo återvinningscentral, Malmö
  • Gastelyckans återvinningscentral, Lund
  • Norra hamnens återvinningscentral, Malmö
  • Hedeskoga återvinningscentral, Ystad (öppnades 2021)

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.