Nyheter

FN-rapport: E-avfallet växer fem gånger snabbare än återvinningen

En ny rapport från FN visar att den globala produktionen av elektroniskt avfall har överträffat tillväxten i global återvinning av e-avfall med fem gånger.Medan världen producerade över 62 miljoner ton e-avfall 2022, återvann den bara 15,4 miljoner ton, enligt en rapport från FN:s Global E-waste Monitor.

I rapporten konstateras att produktionen av e-avfall har ökat med cirka 2,5 miljoner ton per år sedan 2010, medan återvinningen av e-avfall bara ökade med 0,55 miljoner ton per år.

Forskarna hade en lista av orsaker till det ökade glappet mellan produktion och återvinning;  teknikutveckling, högre förbrukning, begränsade reparationsmöjligheter, kortare produktlivscykler, designfel och otillräcklig infrastruktur för e-avfallshantering.

Rekordstora 62 miljoner ton e-avfall producerades 2022, en ökning med 82 procent från 2010; På väg att öka med ytterligare 32 procent till 82 miljoner ton 2030.

Värdefulla resurser

Det handlar i många fall om strategiskt värdefulla resurser till ett värde av miljarder dollar som slösas bort. Bara en procent av efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller tillgodoses genom återvinning av e-avfall, skriver rapportförfattarna.

Samtidigt dokumenterades mindre än en fjärdedel av samlades in och in och återvanns på rätt sätt 2022, vilket lämnade 62 miljarder USD i återvinningsbara naturresurser oanvända och ökade föroreningarna för samhällen över hela världen.

E-avfall, alla kasserade produkter med stickpropp eller batteri, är en hälso- och miljöfara, som innehåller giftiga tillsatser eller farliga ämnen som kvicksilver, som kan skada den mänskliga hjärnan och koordinationssystemet, skriver rapportförfattarna..

Rapporten förutser en minskning av den dokumenterade insamlings- och återvinningsgraden från 22,3 procnt 2022 till 20 procent 2030 på grund av den ökande skillnaden i återvinningsinsatser i förhållande till den enorma tillväxten av e-avfall över hela världen.

Lönsam återvinning

Rapporten understryker att om länder kunde få upp insamlings- och återvinningsgraden för e-avfall till 60 procent till 2030, skulle fördelarna – inklusive påverkan på människors hälsa – överstiga kostnaderna med mer än 38 miljarder USD.

Dessutom förblir världen ”häpnadsväckande beroende” av ett fåtal länder för sällsynta jordartsmetaller, trots att de är avgörande för framtida teknologi, inklusive generering av förnybar energi och e-mobilitet, enligt rapporten.

Hela rapporten finns här.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.