Nyheter
Pressfoto från Weather Kids-kampanjen.

UNDP visar väderrapport från 2050

I dag, torsdag, kommer människor i över 80 länder att överraskas av att ett barn bryter dagliga väderrapporten på TV och ger en chockerande väderprognos från år 2050.

Kampanjen ”Weather Kids” skapad av FN:s utvecklingsprogram (UNDP) uppmanar till omedelbara klimatåtgärder för kommande generationer. ”Det är inte bara en väderrapportering för oss, det är vår framtid”, säger 11-åriga Kaylee.

Visas i TV4

Väderraportn sänds i TV4 Nyhetsmorgon omkring 11:10 idag. Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare vid UNDP, kommer att vara med live från Bangladesh där hon är på besök just nu tillsammans med Kronprinsessan Victoria som är goodwillambassadör för UNDP.

Katastrofala konsekvenser

Med hjälp av data från IPCC och UNDP:s Climate Horizon varnar barnen för att stigande temperaturer kommer att få katastrofala konsekvenser för människor och den globala ekonomin. Prognosen avslutas med en uppmaning till vuxna att skriva under ett löfte om att fatta ekonomiska beslut som stödjer hållbar utveckling och utbilda sig om framtidens klimatlösningar, skriver UNDP i ett pressmeddelande

“Allting är kaos. Skolor är stängda för att det är för varmt. Skogsbränder härjar och förstör hela städer. Och översvämningar gör allting blött och äckligt”, rapporterar 11-åriga Kaylee.

Oscarsbelönad skådespelare

Kampanjen, som sänds i över 80 länder, syftar till att öka medvetenheten om klimatförändringar och uppmana till snabba klimatåtgärder. Flera välkända namn står bakom kampanjen; den Oscarsbelönade malaysiska skådespelaren Michelle Yeoh, den amerikanska skådespelaren Connie Britton och den danska skådespelaren Nikolaj Coster-Waldau.

“Weather Kids är en kraftfull röst som varnar för en framtid som definitivt kommer att bli verklighet om vi inte vidtar rejäla klimatåtgärder här och nu”, säger Achim Steiner, chef för UNDP.

Kampanjen är en fortsättning på den tidigare kampanjen ”Don’t Choose Extinction” mot fossila bränslen från 2020 och är framtagen tillsammans med UNDP, Meteorologiska världsorganisationen (WMO) och The Weather Company.

Om UNDP

FN:s utvecklingsprogram (UNDP) finns på plats i 170 länder för att avskaffa fattigdom, minska ojämlikheter, främja fredliga samhällen och stötta länder att nå Globala målen till år 2030.

UNDP är den största genomföraren av klimat- och miljöarbete inom FN-systemet och arbetar dagligen med konkreta insatser för att minska klimatförändringarnas konsekvenser. UNDP:s initiativ ’Climate Promise’ har stöttat över 120 låg- och medelinkomstländer med framtagande och genomförande av deras nationella klimatplaner och åtgärder för att bekämpa den globala uppvärmningen i linje med målen i Parisavtalet.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.