Nyheter
Design: Avfall2Resurs.se

Avfall2Resurs Landet runt

En ny avdelning där vi hör ett svep över landet och letar efter stora och små nyheter om hur avfall blir resurser. Den här gången gör vi nedslag i Sundsvall, Sollefteå, Norrtälje, Östersund, Malung/Sälen, Rättvik, Södertälje, Skara och Vetlanda.

Sundsvall

Saneringsarbetet efter  branden på Kretsloppsparken på Blåberget i Sundsvall har dragit igång . randresterna ska saneras och sorteras – två gånger.

– Vi återvinner resterna från branden, säger Daniel Andersson, enhetschef på återvinningen till Sundsvalls Tidning.

Sollefteå

I Sollefteå finns 16 obemannade Återvinningsstationer. I samband med övertagandet sattes det upp nya skyltar och på den hänvisas till kommunen och man har synpunkter eller frågor kring återvinningen. Men på skyltarna står ett felaktigt telefonnummer. Den som ringer det får höra att numret saknar abonnent.

– Det måste vara ett fel från vår sida, vi skulle ha sett det innan skyltarna sattes upp, säger Majed Safaee, kommunikationsstrateg på Sollefteå till Tidningen Ångermanland.

Nu håller felet på att åtgärdas. Skyltarna behöver inte bytas ut. Däremot sätter man ett nytt korrekt telefonnummer över det felaktiga.

Norrtälje

Norrtälje kommuns fastighetsägare godkände i december höjning på 30 procent av VA-taxan. Bakom höjningen ligger den stora och snabba expansionen av kommunens VA-nät, en investering som blivit dyrare när räntorna höjts och inflationen stuckit iväg.

– Utmaningen för bolaget är utvidgningstakten och att vi har en reell låneskuld. Räntorna och inflationen har stuckit iväg som för alla företag och invånare i kommunen, säger styrelseordförande Ulf Linderholm (L) Till Norrtelje Tidning.

I 2023 års bokslut låg räntekostnaderna på 35 miljoner kronor, vilket är 25 miljoner högre än förra året, och innebar ett underskott på 15,2 miljoner kronor. För att balansera budgeten fick Norrtälje vatten och avfall använda sig av ett gammalt koncernbidrag på nästan tio miljoner kronor, samt upplösa överavskrivningar, vilket är en skatteteknisk åtgärd. Med anledning av taxehöjningarna kommer Norrtälje vatten och avfall att bjuda in allmänheten till ett möte den 17 april på Campus Roslagen.

Östersund

Östersunds kommun har anställt återbruksprofilen Johanna Leymann för att skapa en arena för återbruk. Ambitionen är hög och prislappen kan landa på 140 miljoner kronor.

Dagens återvinningsstation i Odenskog är för liten och klarar inte arbetsmiljö- och trafiksäkerhetskrav. För ett par år sedan beslutade politikerna att en ny modern anläggning, en kretsloppspark, ska byggas i närheten av bandybanan vid arenan. Kommunen hoppas att byggstarten sker 2027, uppger Johanna Leymann för Östersunds-Posten.

– Nu letar vi designers och företag som vill vara med. Det kan vara personer som inte jobbar med det idag men som vill testa på det inför framtiden, säger Johanna Leymann.

Malung/Sälen

Vamas vd Stefan Larsson blir av med jobbet. Styrelsen för Vamas (Vatten & Avfall i Malung-Sälen AB) valde att avsluta hans anställning eftersom styrelsen vill ha ett nytt ledarskap. Det eftersom flera stora investeringar och projekt ska genomföras kommande år. Det handlar om utbyggnad av reningsverk och vattenverk i Sälenfjällen och  om en ny kretsloppsbyggnad.

– Projekten omfattar en halv miljard. Vi ska också bygga en ny återvinningscentral i anslutning till det nya reningsverket, säger Hans Lind (M), Vamas styrelseordförande till Falu-Kuriren.

Stefan Larsson tillträdde som Vamas vd 2018.

Rättvik

Testperioden är över, men försöket i Lerdal och Gärdebyn i Rättvik har varit så lyckat att modellen troligen införs i fyra kommuner. Restavfallet har minskat med 30 procent och alla är nöjda – fyra tunnor på tomten blir nog framtidens lösning för sopsortering där.

Dala vatten och avfall har testat i de backiga Rättviksbyarna med trånga vägar och bökiga kurvor – funkade det där borde det fungera överallt. Dala vatten och avfall ansvarar för sophämtning i fyra kommuner; Rättvik, Leksand, Gagnef och Vansbro.

– Det har flutit på bra. Vi har gjort en undersökning och kunderna är nöjda, säger Lisbeth Martinsson Skinnar som är vd för Dala vatten och avfall till Falu-Kuriren.

Södertälje

Den 13 mars upptäcktes sex säckar av kött vid en av kommunens återvinningsstationer. Avfallet togs om hand inom loppet av några timmar för att inte dra till sig råttor eller andra djur.

låg under onsdag eftermiddag sex säckar med dumpat nötkött vid återvinningsstationen i Fornhöjden i Södertälje. Det handlade om enhetligt vakuumförpackat kött. Till synes allt av samma märke eller ursprung, skriver Länstidningen Södertälje.

Södertälje kommuns samordnare mot illegalt avfall, Nicklas, ordnade en snabb hämtning av säckarna för att det inte skulle dra till sig skadedjur.

Skara

Skaraborna är dåliga på att köra avfall till återvinning.

– Enligt vad vi får rapporter om från AÅS ligger vi inte så bra till, man återvinner bättre i andra kommuner än vad vi Skarabor gör, säger kommunstyrelsens ordförande Gunilla Druve Jansson (C) till Skaraborgs Läns Tidning.

En anledning till de dåliga siffrorna är enligt rapporten från AÅS att kommunens stora återvinningsstation vid Rödjorna ligger för långt från Skara, vilket bedöms försämra tillgängligheten.

Kommunstyrelsen har nu beslutat att utreda förslag på lämpliga platser för två nya återvinningscentraler i anslutning till Skara tätort med förhoppningen att det ska leda till en förbättring.

– I kommuner där de gjort den här åtgärden har återvinningsgraden höjts och det är det vi vill se här i Skara. När vi hade ett resonemang om det på mötet konstaterade vi också att det kanske inte räcker med en centralt i Skara, utan att vi behöver två, säger Druve Jansson.

Vetlanda

Räddningstjänsten fick under söndagskvällen rycka ut för att släcka en brand på en miljöstation på Norrvägen i Vetlanda.  Enligt räddningstjänsten har det brunnit i en container med plastavfall.

Kvällens brand på Norrvägen utreds enligt polisen som skadegörelse. Den senaste tiden har det brunnit i containrar i Vetlanda vid flera tillfällen. Polisen utreder nu ett tiotal bränder – bara sedan slutet av januari.

– Vi har samtal med både räddningstjänst och Vetlanda kommun, säger Lotta Nydahl Frånberg på Kretslopp Sydost till Vetlanda-Posten.

 

 

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.