Nyheter
Simon Pang (till vänster) och Buddhinie Jayathilake sätter ihop och förbereder en prototyp av elektrobioreaktor för att testa additivt tillverkade tredimensionella elektroder. Under deras projekt skulle överskott av förnybar el från vind- och solenergi lagras i kemiska bindningar som förnybar naturgas. Foto: Nathan Ellebracht

Ny metod kan göra naturgas av överkottsel och biogas

Ett av problemen med förnybar energi, som sol- och vindkraft är att den inte är planerbar. Perioder av underskott följs av perioder av överskott eller minskad produktion. Hittills har man mest lutat mot batterier och vätgas för att utjämna skillnaderna men nu utvecklar forskare i USA och Europa en annan metod.

Fyra forskare vid Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) har slagit sig samman med med Los Angeles-baserade SoCalGas och  tyskla Electrochaea för att utveckla en elektrobioreaktor som ska låta överskott av förnybar el från vind- och solkällor lagras i kemiska bindningar som förnybar naturgas med hjälp av  mikrober. Samma metod kan användas för att förädla biogas till fordonskvalitet.

Forskarteamets elektrobioreaktor använder den förnybara elektriciteten för att omvandla vatten till vätgas och syre. Reaktorns mikrober använder sedan vätgasen för att omvandla koldioxid till metan, som är en viktig komponent i naturgas. Metanet kan sedan transporteras i naturgasledningar och lagras på obestämd tid, vilket gör att den förnybara energin kan återvinnas när den behövs som mest.

Förnybar gaskälla

– Den här tekniken kommer att hjälpa till att möjliggöra avkolning av naturgasnätets infrastruktur genom att tillhandahålla en förnybar källa för naturgas”, säger Simon Pang, en materialvetare vid Labs Materials Science Division som leder LLNL-delen av projektet.

Dessutom kan tekniken användas för att förädla biogas till gasnätskvalitet.

– Genom att förädla biogas till förnybar gas av ledningskvalitet kan vi öka värdet på biogas och minska sannolikheten för att den kommer att släppas ut i atmosfären, minska utsläppen av växthusgaser och förbättra den lokala luftkvaliteten, säger Simon Pang.

Illustration: LLNG.

Tekniken är baserad på LLNL:s expertis inom konstruktion av flödeselektrokemiska enheter och additiv tillverkning av elektrolysatorkomponenter. I synnerhet utnyttjar detta projekt LLNL:s expertis inom 3D-utskrift av elektriskt ledande komponenter (elektroder) som ökar ytan och blandningen av vätskan för att förbättra enhetens energieffektivitet.

Forskningsprojektet befinner sig i en tidig fas och finansieras delvis med 1 miljon USD, motsvarande 10 miljoner SEK, från en statlig fond i USA. Projektets partners kommer att skjuta till ytterligare  1 miljon USD från egna medel eller forskningsfonder.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.