Nyheter

Umeåborna får fyra kärl

Vakin har beslutat hur insamling av förpackningar från villor ska ske i Umeå kommun. I en första etapp kommer villor och radhus i Umeå kommun erbjudas möjligheten att papper- och plastförpackningar hämtas vid deras fastigheter, systemet ska vara infört till januari 2027, då fastighetsnära förpackningsinsamling blir obligatoriskt.

– Alla villor och radhus i Umeå kommun kommer att erbjudas två soptunnor där pappers- och plastförpackningar ska samlas in. Planen är att vi ska göra ett test hos några av våra kunder för att se hur vi kan underlätta kommunikationen vid införandet, säger Per Sundström renhållningschef vid Vakin.

Det innebär att Umeås villaägare kommer att ha minst fyra kärl på tomten; restavfall, matavfall, papper/kartong och plast.

Inför beslutet har Vakin utrett flera olika system för fastighetsnära insamling. Där hänsyn har tagits till ett flertal parametrar, allt ifrån kostnaden, kundnytta, arbetsmiljö och tidigare erfarenheter från andra aktörer när det gäller insamlingsresultat.

”Flexibelt system”

– Vi vill ha ett flexibelt och enkelt system, där kunder kan byta storlek på tunnorna utifrån sina behov. Systemvalet gör det också möjligt för oss att ändra förändrade behov och krav, säger Per Sundström renhållningschef vid Vakin.

Nu är beslutet tagit för systemlösning i Umeå kommun. I de övriga ägarkommunerna, Nordmaling och Vindeln, kommer ett tjänstemannaförslag att presenteras för den politiska nivån.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.