Nyheter
Stockholm Exergi, KV8. Foto: John Göransson.
Stockholm Exergi, KV8. Foto: John Göransson.

Miljötillståndet klart för Stockholm Exergis CO2-infångningsanläggning

Stockholm Exergi får tillstånd att bygga en av Europas första storskaliga anläggningar för infångning av koldioxid genom bio-CCS (Bio-energy with Carbon Capture and Storage) i Värtahamnen, Stockholm. Det meddelade mark- och miljödomstolen på skärtorsdagen.

– Detta är en historisk dag för vårt bolag och för svenskt klimatarbete. När den står klar kommer anläggningen fånga in 800 000 ton koldioxid per år, vilket är mer än vad vägtrafiken i Stockholm släpper ut under samma period. Det kommer hjälpa både Stockholm och Sverige att nå sina klimatmål, säger Stockholm Exergis vd Anders Egelrud.

Läs mer om projektet här;

Stockholm Exergi har ledartröjan för bio-CCS

I mars 2023 lämnade Stockholm Exergi in sin ansökan till mark- och miljödomstolen om att få bygga en storskalig anläggning för infångning av biogen koldioxid. Idag meddelade mark- och miljödomstolen att man ger miljötillstånd till anläggningen.

Stockholm Exergis vd Anders Egelrud. Pressfoto.

– Tillståndet omfattar att uppföra och driva anläggningar för avskiljning av koldioxid ur rökgaser från ett biobränsleeldat kraftvärmeverk samt att komprimera, förvätska och mellanlagra den avskilda koldioxiden, skriver mark- och miljödomstolen i ett pressmeddelande.

Domstolen anser att olägenheterna för omgivningen kan begränsas genom villkor och åtaganden och att verksamheten uppfyller miljöbalkens allmänna hänsynsregler.

Trafikverket avstyrkte

Alla motparter utom Trafikverket har tillstyrkt eller inte haft något emot att tillstånd ges. Trafikverket har avstyrkt eftersom bland annat en rörbro kommer att hamna inom ett område av riksintresse för Östlig förbindelse som är en planerad väg- och kollektivtrafik­förbindelse som binder ihop regionens norra och södra delar.

Eftersom Stockholm Exergi AB har åtagit sig att uppföra rörbron utan att påtagligt försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av Östlig förbindelse, har domstolen funnit att det inte finns hinder mot verksamheten.

Tillståndet kan tas i anspråk omedelbart även om domen överklagas.

Investeringsbeslutet dröjer

Mark- och miljödomstolens positiva besked är en förutsättning för att Stockholm Exergi ska kunna fatta ett investeringsbeslut och därefter inleda byggandet av anläggningen som planeras kunna tas i bruk 2027.

– Utöver tillståndet behöver andra viktiga bitar falla på plats innan vi fattar investeringsbeslutet. En avgörande fråga är hur det statliga stödsystemet för bio-CCS utformas. Regeringen arbetar med frågan och vår förhoppning är att stödet snart kommer på plats, säger Anders Egelrud.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.