Nyheter
Sopsamlarmonstren Glasmo, Batman, Ellmer, Lysien, Ellis, Prassel, Plastis, Stubben, Nova-Kras, Farao, Pappis, Textilia, Glas-Klara, Metallika, Flamman och Kompostina och några till.

Hässleholm Miljö kan få Stora Kommunikationspriset

Hässleholm Miljös kampanj ”Sopsamlarmonster” har av Sveriges Kommunikatörer nominerats till Stora Kommunikationspriset, i den nya kategorin Framtidspriset.

Ellis.

”Att inspirera unga och barn att aktivt bidra till ett mer hållbart samhälle är en utmaning som Hässleholm miljö tacklade med hjälp av lekfullhet och framtidstro. Deras Sopsamlarmonster är en innovativ och pedagogisk satsning som främjar ungas miljömedvetenhet och ansvarstagande. Deras sopsamlarmonster har nu spridit sig både nationellt och internationellt med syftet att skapa en generation av återvinningsexperter” skriver juryn i sin motivering.

Stora Kommunikationspriset  delas ut till personer och verksamheter i Sverige som gjort anmärkningsvärda insatser inom kommunikation under det senaste året. Priset delas ut i sex olika kategorier.

Juryns motivering

Framtidspriset belönar en person eller organisation ”som på ett framstående, innovativt och nyskapande sätt har skapat inspirerande kommunikation som har bidragit till en ökad medvetenhet kring hållbarhetsfrågor eller främjat en framgångsrik omställning inom deras verksamhet”.

Batman.

Fantastisk kul! Jag är glad och mycket stolt. Våra sopsamlarmonster föddes 2015, vi ville ta fram ett koncept som skulle väcka ett intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor hos barn. Vår förhoppning var att intresset skulle leda till ett engagemang hos barnen att vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle, i den värld de själva ska växa upp i, säger Linda Arvidsson, Kommunikationschef på Hässleholm Miljö.

 

Spridda i landet – och världen

Sopsamlarmonstren används inte bara i Hässleholms kommun utan i förskolor och skolor runt om i Sverige.

Flamman.

– Idag används de på förskolor och skolor runt om i hela Sverige. Vi har skrivit avtal med 75 kommuner och över 1 200 förskolor och skolor har anmält att de använder konceptet i sin verksamhet. Det finns till och med skolor i USA, Thailand, Finland och på Island som använder dem, fortsätter Linda Arvidsson.

Nitton monster

Det finns 19 monster, ett för varje avfallssort som samlas in i Hässleholms kommun och två för vatten- och avloppsverksamheten. Sopsamlarmonstren handlar främst om att återvinna, men de är även ambassadörer för hur vi ska leva ett mer hållbart liv.

Bland monstren hittar vi Glasmo, Batman, Ellmer, Lysien, Ellis, Prassel, Plastis, Stubben, Nova-Kras, Farao, Pappis, Textilia, Glas-Klara, Metallika, Flamman och Kompostina.

– Barnen har full koll på monstrens kretslopp. Vi besökte nyligen en förskola där barnen med entusiasm berättade att tandborsten som Flamman samlar på (brännbart/restavfall) förbränns och blir till fjärrvärme vilket gör kranvattnet varmt där hemma, berättar Matilda Ehnberg, Miljöpedagog på Hässleholm Miljö.

Farao.

Till konceptet har utbildningsmaterial, pyssel, spel och lekar tagits fram. Allt är kopplat till läroplanen för att underlätta för pedagoger att undervisa inom miljö- och hållbarhet. Det har även skapats en Facebooksida, på initiativ av några pedagoger, där förskolor och skolor i hela Sverige delar med sig av hur de arbetar med Sopsamlarmonster.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.