Nyheter
Biodolmer. Foto: Peter Stenström.

Svensk komposterbar plast mot världsmarknaden

Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials tillverkar komposterbar plastersättning baserad på krita. Nu har företaget tagit in 50 miljoner i en nyemission, pengar som ska användas till marknadssatsningar i USA och Indien.

Nyemissionen stöds av riskkapitalfonden Almi Invest Greentech, samt privata internationella och inhemska investerare. Pengarna kommer att användas för marknadssatsningar i bland annat  USA och Indien.

Gaia Biomaterials Biodolomer kan ersätta fossil plast i allt från kaffekoppar och krukor till matkassar. Det är fullt komposterbart med ett minimalt koldioxidavtryck och ger inga mikroplaster under komposteringen.

Gaias VD Peter Stenström visar upp den Biodolomer. Pressfoto.

– Vi har en revolutionerande och helt egen teknologi, vi har produktionskapaciteten, och vi har gjort vår marknadsanalys. Nu är det dags att utöka vår marknadsnärvaro. Vi kommer att använda medlen för att satsa på bland annat USA och Indien där intresset är enormt, säger Peter Stenström, VD i ett pressmeddelande.

Mindre CO2, mindre avfall

En av investerarna är riskkapitalfonden Almi Invest Greentech.

– Vi letar efter företag med både kommersiell och miljömässig potential. Även om vi tittar på ungefär 300 företag årligen investerar vi bara i ett fåtal. Gaia Biomaterials har bevisat att de lever upp till sina löften. Deras produkt har en enorm potential eftersom den både minskar klimatpåverkan  och kommer att minska avfall och mikroplaster, säger Jörgen Bodin, investment manager.

Många användningsområden

Gaias material används i en mängd engångsprodukter för att ersätta fossil plast; från vårdförkläden till sugrör, matbehållare och engångskrukor. Det har också använts i 150 000 ölglas under Formel 1-finalen i Abu Dhabi.

Komposterbara fiskenät kan snart vara här

– Vårt material kan användas i de flesta olika produktionstekniker där man använder "vanlig plast" utan några ändringar i maskiner. Det gör det enkelt för varumärkesägare att drastiskt både minska sina CO2-utsläpp och minska problemet med avfallsberget, säger Peter Stenström.

Idag har Gaias fabrik en potentiell produktionskapacitet på upp till 50 000 ton/år.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.