Nyheter
Pressfoto.

Textilmuseet ställer ut cirkulärt

”Modebranschen behöver en omstart. Kläder och mode är roligt, kreativt och ett sätt att kommunicera. Samtidigt är den globala textil- och modeindustrin ett hot mot människor, miljö och klimat. Låga priser och säljande reklam gör att våra garderober svämmar över. Textilindustrin kräver stora naturresurser, skapar föroreningar och i många länder är arbetsförhållandena usla. Det hela är ett problem utan enkla lösningar. Det behövs en genomgripande förändring hos både företag och konsumenter”, enligt Textilmuseet.

Företag och forskare

Utställningen Omstart Mode presenterar exempel på innovativt nytänkande hos bland annat företag och forskare inom branschen, tillsammans med handfasta tips om hur man vårdar sin garderob. Utställningen visar också hur vi kan lära av vår historia och det hållsbarhetstänkande som var självklart för de flesta förr i tiden.

Textilmuseet ser en trend där konsumenter har ökad medvetenhet om textilindustrins miljöpåverkan och efterfrågar hållbara produkter:

– På Textilmuseet får vi många frågor från besökare om hur man blir en bättre textilkonsument och vilka produkter som är mest hållbara. Visningar om hållbarhet, miljö och konsumtion är redan nu det som efterfrågas mest av skolklasser. Det finns ett behov av en utställning där det här temat behandlas på djupet, men också på ett intresseväckande och nyskapande sätt – exempelvis får textil konst generera samtidstolkningar som kan visa vägen, säger Ulrika Kullenberg, museichef.

Den nya basutställningen blir ett framåtblickande komplement till de båda befintliga basutställningarna Textil Kraft och Kläder & Couture, som tillsammans skildrar 1900-talets modehistoria, textilindustrin och textilstaden Borås utveckling.

– Omstart Mode ger inblick i modets klimat- och miljöpåverkan, men visar också att alla kan göra något för att förbättra situationen” säger Malena Karlsson, utställningsproducent.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.