Nyheter
Britterna behöver en fot på jorden innan de öppnar nya avfallsförbränningsanläggningar

Brittiskt stopp för nya förbränningsanläggningar

Den brittiske miljöministern fruktar överetablering.

Det brittiska miljödepartementet har stoppat all handläggning av ansökningar om nya avfallsförbränningsanläggningar.

Instruktioner från regeringen

Det framgår av ett brev som miljöminister Mark Spencer har skickat till den norska miljöstyrelsens direktör. Fram till den 24 maj kommer direktoratet inte att behandla några ansökningar om energiåtervinningsanläggningar i England och Wales. Anledningen till det tillfälliga stoppet är att myndigheterna är oroade över att det etableras för många anläggningar.

”Mot bakgrund av ert svar och mina farhågor som angivits tidigare i samband med den ytterligare utbyggnaden av Englands avfallsförbränningskapacitet, och riskerna detta innebär för våra mål och miljöåtaganden, skriver jag för att informera er om att jag ger en vägledning till Environment Agency, i enlighet med regel 62 i Environmental Permitting (England and Wales) Regulations 2016, tillfällig paus i fastställandet av miljötillstånd för nya avfallsförbränningsanläggningar, inklusive Energy from Waste and Advanced Thermal Treatment”, skriver Spencer i brevet till EA-direktör Philip Duffy .

Handläggningen stoppas för alla ansökningar som inte fått utskrivningstillstånd, oavsett om de fått bygglov eller inte. Anläggningar som endast ska bränna farligt avfall, medicinskt avfall och några mindre anläggningar är undantagna.

Våldsam tillväxt

Sedan 2015 har kapaciteten för avfallsförbränning ökat med 400 procent i Storbritannien och det finns flera stora anläggningar under uppbyggnad. Anläggningarna bränner sammanlagt mer än 15 miljoner ton avfall årligen.

Enligt Circular Online har miljöministern och chefen för miljödirektoratet under en tid diskuterat tillväxten av avfallsförbränning och hur den kommer i konflikt med Storbritanniens mål att minska utsläppen.

Under stoppet kommer Miljödirektoratet att få möjlighet att analysera avfallsförbränningens konsekvenser för klimatet och hur den anpassas till avfallshanteringsstrategin i landet.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.