Nyheter
Värmlämdsk sop-pôse. Pressfoto.

Karlstad Energi lanserar lokal ”sop-pôse”

En Värmlandsproducerad soppåse ska minska plasten i restavfallet. Soppåsen, eller sop-pôsen som man valt att kalla den, var från början en idé hos Karlstadsbor som nu blivit till en fysisk produkt. 

Karlstads Energi har fått flera kundförslag om att det borde finnas en pappersbaserad soppåse. Därför har de att tagit fram en påse i förnybart material som också följer standarden för en soppåse.

”Samarbetet tog fart när Paper Province blev inkopplade och kunde länka samman flera aktörer inom skogs- och pappersindustrin. Pappret till själva påsen kommer från Nordic Paper, den har sedan tagits fram i Otterbäcken hos Tingstad och lanseras och säljs nu på försök hos Stora Coop Välsviken under en begränsad period” berättar Karlstad Energi i ett pressmeddelande.

Plastpåseskatten skapade problem

När plastpåseskatten infördes slutade många hushåll att köpa påsar i mataffären. En del använde i stället papperspåsar som soppåsar, trots att de är inte avsedda för sopor och orsakar arbetsmiljöproblem, eftersom den inte går att försluta.

Så vad ska Karlstadborna använda i stället? Karlstad Energi presenterar svaret: En lokalproducerad, fiberbaserad ”sop-pôse” gjord av värmländsk skog. För dig som är osäker på hur ”sop-pôse” ska uttalas, klicka på länken nedan!

https://fb.watch/rlWeD6hsBe/

Utöver att sop-pôsen är ett lokalt alternativ till de plastpåsar på rulle som ofta transporterats över stora delar av jordklotet, hjälper också den till att minska mängden plast i restavfallet, enligt Karlstad Energi.

Sop-pôsen lanseras högtidligt fredag 14.30 utanför Stora Coop, Välsviken. Bakom projektet finns Karlstads Energi, Nordic Paper, Paper Province, Tingstad och Coop Värmland.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.