Nyheter
Foto: John Göransson.

Våras det för matavfallet?

Det har gått ett kvartal sedan de nya bestämmelserna om matavfall trädde i kraft och det är dags för en liten avstämning. Hur går det? I den första artikeln tittar vi  på dispenser och undantag från de nya reglerna.

Den här artikeln berör bara de många dispensansökningar som kommit in till Naturvårdsverket. I kommande artiklar gör vi nedslag i några kommuner för att se hur de har ordnat, eller inte ordnat, insamlingen.

Två saker framstår som tydliga när vi gör nedslag i hur kommunerna hanterar hushållens matavfall. För det första att nästan alla kommuner redan före årsskiftet hade något slags system för att samla in matavfall. För det andra att en stor andel kommuner (nära 40 procent) har sökt dispens från de nya reglerna. Naturvårdsverket har fått in så många ansökningar att det bara går att dra en slutsats: kommunerna har inte hängt med i svängarna.

Det är inte så konstigt. Beslutet togs strax före jul 2022, så kommunerna hade bara ett år på sig att anpassa verksamheten. Detta samtidigt som de skulle ta över ansvaret för förpackningsinsamling. Förutom den i lag fastställda annonseringstiden för upphandlingar är det många moment som ska genomföras, räkna med att det tar minst 4-6 månader, komplicerade upphandlingar ännu mer.

Vintern försenade matavfallsinsamlingen i Ånge

Alla får bifall

Samma slutsats drar man på Naturvårdsverket. Av de 110 dispensansökningar som har kommit in har verket hunnit behandla 72 och de har alla fått bifall på sina ansökningar.

– Sådant här tar tid, det måste vi ha respekt för. Kommunerna måste planera och göra upphandlingar av exempelvis kärl och insamlingstjänster. Men det måste finnas en utbyggnadsplan i ansökan, säger Milla Sundström på Naturvårdsverket.

Alla dispenser är tidsbegränsade i max två år, men i vissa fall bara ett år som gäller, så kommunerna måste sätta fart.

Att alla sökta dispenser hittills beviljats kan delvis förklaras med att Naturvårdsverket i dialog med kommunerna kan leda dem rätt.

I de fall de behöver kompletteras så begärs ytterligare underlag in. I några fall har dispens bara getts för ett år, trots att kommunen har bett om två år.

– Om de inte hinner med så får de söka på nytt och i den bedömning vi gör då måste kommunen visa att de har kommit framåt, säger Milla Sundström.

Det kommer fortfarande in nya ansökningar och nu handlar det mest om kommuner som inser att de inte hitter i mål inom den redan beviljade dispenstiden och därför måste söka dispens igen. De kommer att beviljas dispens, om de kan visa att de fortfarande har dispensskäl.

Undantagen

Undantag för matavfall klara

Det finns undantag från reglerna, som kommunerna själva bedömer om de kan tillämpa. De kommuner som har områden där de anser att de kan tillämpa föreskrifterna behöver inte söka dispens för dem. Det gäller bland annat glesbygdskommuner som Jokkmokk, Arvidsjaur och Arjeplog samt skärgårdskommuner som Vaxholm samt Kramfors vid Höga Kusten och Sotenäs i Bohuslän, som har både glesbygd och skärgård.

Kommunen kan tillämpa Undantagen i områden som:

  1. är isolerade och glest befolkade,
  2. har långa körsträckor mellan platserna där avfallet ska samlas in och
    lämnas
  3. där små mängder avfall produceras
  4. där det inte är möjligt att hämta och lämna avfall från hushåll eller verksamheter fastighetsnära och det inte är möjligt att bestämma en plats där avfallet kan hämtas

Tretton kommuner har ansökt om dispens men dragit tillbaka ansökningarna. En del av dem hade sökt dispens innan föreskrifterna om undantag kom och då ansåg de i stället kan tillämpa dem, som Arvidsjaur och Arjeplog. Andra hade sökt dispens för avfallsslag som inte omfattades av bestämmelserna och några hann införa separat insamling till årsskiftet.

I nästa artikel gör vi några nedslag i olika kommuner för att ta reda på hur de har anpassat sig till de nya reglerna.

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.