Nyheter
Pressfoto
Pressfoto från Malmö Stad.

Malmö stad bildar energibolag

För att säkerställa tillräcklig, prisvärd och hållbar elförsörjning och samtidigt stärka rådigheten över energiförsörjningen har kommunstyrelsen beslutat att bilda bolaget Malmö Energi och Hållbarhet AB.

För Malmös utveckling i framtiden är det en grundläggande förutsättning att kapaciteten och effekten i energisystemet säkerställs för årets alla dagar och dygnets alla timmar. Malmö växer och allt fler väljer att flytta till staden, det ställer allt högre krav på den samhällsviktiga infrastrukturen som finns i staden. Malmö stad 2030 ska försörjas med 100 procent återvunnen och förnybar energi. Kommunstyrelsens beslut blir ett viktigt verktyg för att nå det målet, skriver Malmö Stad i ett pressmeddelande.

Säkerställa kapacitet och pris

– Det är avgörande för Malmös fortsatta utveckling att kommunen får rådighet över energisystemet och kan vara med och påverka andra aktörer på marknaden. De senaste åren har det varit tydligt att vi behöver göra det vi kan, som kommun, för att säkerställa både kapacitet och pris för Malmöborna, Malmö stads verksamheter och företagens skull, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Nu tar vi ett viktigt steg för att säkra Malmöbornas och näringslivets tillgång till en tryggare energiförsörjning. Initialt startar vi bolaget i denna form, men för att nå innovativa och hållbara lösningar strävar vi efter att Malmö Energi och Hållbarhet AB i kommande steg ska finna partners och samarbeten med andra aktörer inom energisektorn, säger Roko Kursar (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

– Mer lokalproducerad förnybar energi är en förutsättning när vi ställer om Malmö till en klimatneutral stad. Våra höga ambitioner för att möta klimatkrisen hotas av bristande nationell politik, och därför startar vi nu ett kommunalt energibolag som ett kraftfullt verktyg för att framtidssäkra Malmöbornas energiförsörjning genom bland annat sol och vind, säger Stefana Hoti (MP), ledamot i kommunstyrelsen.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.