Nyheter
Foto: John Göransson

Strejken avblåst

På torsdag skulle ett antal anställda inom renhållningen ha gått ut i strejk. Men på onsdagseftermiddagen kom parterna överens och strejken blåstes av.

Uppdaterad 

Strejken skulle ha brutit ut den 18 april klockan 07.00 och gällde arbetet ned på ett stort antal arbetsplatser i 28 kommuner. Totalt handlaräde det om 5 000 mdlemmar i Kommunal i ett hundratal kommuner men bara en mindre del berörde renhållnings- avfallshantering

Förhandlingarna mellan Kommunal och Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt Sobona strandades av Kommunal den 5 april. om inte parterna kommer överens bryter konflikt ut den 18 april klockan 07.00. Då gäller följande:

  • Strejk utbryter på bland annat lokalvård, vaktmästeri, skola, vård och omsorg samt kökspersonal och återvinningscentraler
  • Arbete som normalt utförs av förbundets medlemmar inte får utföras av tjänstemän, medlemmar i andra fackförbund och oorganiserade. Den som står utanför arbetskonflikten ska dock fullgöra sina vanliga tjänsteåligganden.
  • Arbetstagare som har kombinerade tjänster eller en tjänst med blandade arbetsuppgifter och en av tjänsterna respektive en av arbetsuppgifterna är föremål för strejk, omfattar varslet om strejk samtliga den arbetstagarens tjänster respektive arbetsuppgifter.

14 kommuner berörda

Vi har gått igenom Kommunals varsellistor och identifierat 16 arbetsställen i 14 kommuner där avfalls- och återvinningsverksamhet berörs.

Kommun Arbetsställe Yrkeskategori
Gotland Teknikförvaltningen Avfallsavdelningen enhet ÅVC/Slam Maskinförare/renhållningsarbetare
Kramfors Högbergets avfallsstation, Återvinningscentral Höga Renhållningsarbetare
Nyköping Björshults avfallscentral Infartsvakt, renhållningsarbetare
Grums Karlbergs avfallsstation Avfallsarbetare
Krokom Återvinningscentralen Renhållningsarbetare, sophämtare
Mjölby Hjule återvinningcentral Sophanterare, chaufför
Motala Tuddarps Återvinningscentral Renhållningsarbetare
Robertsfors Verksamhet inom gator, vatten och avlopp Anläggare, anläggningsarbetare, driftstekniker, maskinist, chaufför,fordonsförare
Nordanstig Homons återvinningscentral Kundmottagare/renhållningsarbet are, sopbilschaufför
Östersund Fagerbacken Renhållningsarbetare, chaufför
Tidaholm Renhållningsverk Renhållningsarbetare
Lund Renhållningsverk Renhållningsarbetare
Örebro Renhållningen Berglunda och Tegnérlunden Renhållningsarbetare, maskinförare, fordonsförare
Kumla Renhållningsnheten Renhållningsarbetare

Medlare inkallade

− Vi har gemensamt kommit fram till att ta hjälp av medlare. Vår förhoppning är att ha ett nytt avtal på plats innan Kommunals varsel träder i kraft den 18 april, säger John Nilsson, förhandlingschef på Sobona.

Erland Olausson är opartisk ordförande för industriavtalet och Anders Lindström är tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, ordförande i Sjöfolksförbundet och chef för Sjöfartsverket. Medlarna kommer nu att träffa de respektive parterna för att sätta sig in i de förslag till avtal som finns på förhandlingsbordet. Därefter kommer medlarna att ta fram bud som parterna får ta ställning till.

Avfall Sverige har i ett pressmeddelande listat de avfallsverksamheter som är berörda, i den mån anställda är anslutna till Kommunal:

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.