Nyheter
Bild från Garners Youtubevideo.

Maskinen som skakar isär hårddiskar

Skakad, inte krossad. Så kan gamla hårddiskar demonteras och materialåtervinnas till en bråkdel av dagens kostnad, enligt ett amerikanskt företag.

Traditionella hårddiskar innehåller användbara komponenter. Men att demontera dem manuellt skulle vara för arbetskrävande. går gamla hårddiskar ofta igenom en dokumentförstörare och det beror på turen om det finns något användbart kvar efter den processen. Det amerikanska företaget Garner Products säger sig ha en bättre lösning med sin maskin DiskMantler.

Maskinen använder en blandning av stötar, övertoner och vibrationer för att skaka isär en hårddisk. Processen lossar skruvar och andra fästelement – oavsett vilken typ av konstigt formade skruvhuvuden som används – för att frigöra delar som kretskort, drivenheter, ställdon och sällsynta jordartsmagneter. Processen tar enligt uppgift mellan åtta och 90 sekunder för de flesta hårddiskar och cirka två minuter för svetsade enheter.

Här kan du se DiskMantler i arbete:

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.