Nyheter
Klimatsmarta polis-tjänstefordon i Palermo. Foto: John Göransson.

Myndigheters utsläpp från tjänsteresor fortsätter öka

Koldioxidutsläppen från myndigheters tjänsteresor fortsätter att öka. Mellan år 2022 och 2023 ökade utsläppen med 13 procent. Trenden ser dock svagt bättre ut inom energiområdet. Myndigheterna har minskat energianvändningen för både värme och el trots att lokalytorna har ökat.

Varje år redovisar landets statliga myndigheter sitt arbete för att minska sin klimat- och miljöpåverkan. Den senaste sammanställningen visar att koldioxidutsläppen från myndigheternas tjänsteresor fortsätter att öka. Mellan år 2022 och 2023 blev det en ökning på 13 procent. Det positiva är att utsläppen 2023 är 27 procent lägre än år 2019, det vill säga året före pandemin, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

– Att utsläppen ökar är en utveckling i fel riktning, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger. Det är extra viktigt att vi myndigheter arbetar systematiskt med att utveckla arbetssätt, ändra resvanor och välja bästa färdsätt ur miljösynpunkt för de resor som måste göras. Det behövs för att vi ska nå de ambitiösa mål till 2025 som vi myndigheter redan har beslutat om.

Kontroll och teknik

Under 2023 gjorde myndigheterna flera åtgärder för att minska energibehovet. Energianvändningen för fastighetsel och värme har minskat med två respektive fyra procent från år 2022 till 2023. Det är marginella förflyttningar, men med tanke på att myndigheternas lokalytor har ökat med drygt två procent kan det innebära ett trendskifte. Exempel på åtgärder som genomförts är bättre uppföljning och kontroll av myndighetens energianvändning och satsningar på optimering av drift och ny teknik för värme- och ventilationssystem.

Miljökrav till 90 procent

En viktig del i myndigheternas miljöledningsarbete är att ställa miljökrav i sina upphandlingar. Myndigheternas sammanlagda upphandlingsvärde har ökat med flera miljarder de senaste åren. Under 2023 var upphandlingsvärdet nästan 150 miljarder kronor och i 90 procent av värdet ställdes miljökrav, vilket är på samma nivå som året innan.

Om redovisningen

Redovisningen av miljöledningsarbetet bygger på information från 187 statliga myndigheter. De rapporterar in uppgifter om utsläpp från tjänsteresor, maskiner och transporter, energianvändning samt miljökrav i upphandling. Myndigheterna rapporterar även hur de uppfyller sina mål för att minska verksamhetens negativa miljöpåverkan samt hur de har integrerat miljöfrågor i sin verksamhet.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.