Nyheter
Foto: John Göransson.

IVL:

Plaståtervinningen börjar med designen

– Designfasen är grundläggande för att plastprodukter ska kunna materialåtervinnas. Materialval, färg, tillsatser och hur produkterna kan demonteras påverkar hur återvinningsbara de är. I dagsläget är det ofta svårt att skilja plast från andra material i en produkt eller att plocka isär olika typer av plast för att kunna återvinna materialet och bevara dess kvalitet och ekonomiska värde. Det måste vi ändra på, säger Sara Brännström, expert i säker och hållbar kemi vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Den globala produktionen av plast ligger på 400 miljoner ton, och prognoser tyder på en tredubbling till 2060 om inget görs. För närvarande återvinns endast nio procent av plastavfallet, vilket visar på en uppenbar otillräcklighet av cirkularitet i plastens livscykel.

Naturvårdsverket har konstaterat fyra huvudhinder till den låga återvinningen av plast: bristande incitament för design för återvinning, svårigheter att sortera ut olika typer av plastavfall, låg efterfrågan och dålig spårbarhet för den återvunna råvaran.

Samarbete krävs

– I projektet har vi identifierat ett antal områden där kriterier för design kan öka återvinningen av produkter som innehåller plast. Dessa kan vidareutvecklas till kriterier som behöver diskuteras och förankras inom olika branscher. Vi behöver också samarbeta internationellt för att ta fram en global standard för design för återvinning av den här typen av produkter, säger Emma Strömberg, plastexpert på IVL.

För att förstå vilka utmaningar branschen står inför har intervjuer genomförts med företag som använder plastmaterial i sina produkter och med olika återvinningsbranscher.

– En stor del av det här projektet har syftat till att sprida kunskap som kanske redan finns inom vissa industrier men man behöver utbilda hela värdekedjan för att få ökad förståelse så att fler gör rätt. Både till exempel när man designar produkter och för att förstå vad som är hållbart, till exempel när man som konsument väljer olika produkter, och hur man ska hantera olika produkter efter slutanvändningen, säger Sara Brännström.

Rapporten finns att läsa här.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.