Nyheter
Inte en papperskorg. Foto: John Göransson.

Svenskt vatten rasar mot ny ISO-standard ”spolbara produkter”

– Bara kiss, bajs och toalettpapper ska  toaletten.

Det internationella standardiseringsorganet ISO arbetar just nu med att ta fram en standard för så kallade spårbara produkter. Det gäller bland annat produkter som våtservetter och andra hygienprodukter som kan märkas som att de går att spola ner i toaletten.

Från hotell i Aten. Där får man inte spola ner papper. Foto: John Göransson.

Skadar avloppssystemet

Initiativet har fått branschorganisationen Svenskt Vatten att reagera starkt. I ett brev till Standardinstitutet, SIS, skriver organisationen att produkter märkta som spolbara orsakar stora skador på avfallshanteringssystem.

”VA-branschen har arbetat länge och målmedvetet med frågan om ’spolbara produkter’. Ändå ser vi ofta hur nya produkter kommer till försäljning i livsmedelsbutiker och på nätet med förpackningar som kallas ”spolbara”. Nu riskerar vi att detta problem förvärras ytterligare, eftersom det finns ett initiativ i ISO för ett förarbete som så småningom lägger grunden för en internationell standard för påstådda ’spolbara produkter’, skriver Svensk Vatten .

Fallet har även väckt intresse i Norge. Verkställande direktör Lise Gulbransen på Keep Norway Clean skriver på LinkedIn att det måste bli ett slut på försäljningen av produkter som påstås kunna spolas ner i toaletten och att det måste finnas ett förbud mot sådan marknadsföring.

Toaletten är inte en kattlåda

”Detta är galet! Inga produkter ska spolas ner i toaletten”, skriver Gulbransen med tydlig adress till Standard Norge.

Tillsammans med Norsk Vann och LOOP gjorde Hold Norge Rent förra året en undersökning av hur människor använder toaletten som kattlåda. Forskning visade att sex av tio norrmän inte vet vad som kan kastas i toaletten.

– Endast kiss, bajs och toalettpapper ska spolas ner i toaletten.

– Svenskt Vatten –

Om ISO fastställer en standard för produkter som får slängas i toaletten leder det till ökad nedskräpning och problem för reningsverken. Dessutom skulle det strida mot svensk lag, anser Svensk Vatten.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.