Nyheter
Storbritannien är på väg att passera Norge som exportland för avfall till Sverige. Diagram: Avfall2Resurs.se, källa: Eurostat.

Avfallsimporten ökade 2023

Sveriges import av avfall ökade 2022, jämfört med året innan. Ökningen handlar nästan uteslutande om Storbritannien. Det framgår av den nya statistiken från Eurostat.

I den här artikeln tittar vi på totalsiffrorna för import och export av avfall, senare ska vi fördjupa oss i några avfallsfraktioner.

Det mesta avfallet vi importerar är restavfall som går till våra fjärr- och kraftvärmeverk och de helt dominerande exportlänerna är Norge och Storbritannien. Medan importen från Norge har legat på en ganska konstant nivå mellan 1,6 och 1,7 miljoner ton har importen från Storbritannien ökar dramatiskt, från 0,27 miljoner ton 2020 till 1,66 miljoner ton 2023. Tillsammans står de två icke-EU-länderna för nästan tre fjärdedelar av vår avfallsimport.

Sverige är därmed det land i EU som importerar mest avfall från länder utanför EU, följt av Nederländerna, Tyskland och Italien.

Diagram: Avfall2Resurs.se. Källa: Eurostat.

Nederländerna är också stora exportörer av avfall ut ur EU, följda av Belgien, Tyskland och Italien.

Diagram: Avfall2Resurs.se. Källa: Eurostat.

Norge importerar från Sverige

Norge en viktig handelspartner även när det gäller export av avfall medan Storbritannien knappt importerar något från Sverige. Nära hälften av vår export går till andra EU-länder medan en dryg fjärdedel hamnar utanför EU, Norge borträknat.

Vår export ut ur EU ökade 2023, samtidigt som exporten till EU-länder minskade.

Diagram: Avfall2Resurs.se. Källa: Eurostat.

Vårt stora behov av brännbart avfall gör att vi för tredje året i rad är nettoimportörer av avfall.

Diagram: Avfall2Resurs.se. Källa: Eurostat.

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.