Nyheter
Foto: John Göransson.

Göteborg kopplar duschen och klimatet till Eurovision

I affischkampanjen syns tre göteborgare som alla tävlat i Melodifestivalen: Ida Redig, Peter Samuelsson och Caroline Wennergren.

Dricksvattenproduktion kräver el och kemikalier och varmvatten är energikrävande. Göteborgaren gör av med 140 liter vatten per dygn, 60 liter på personlig hygien. I genomsnitt duschar vi 6 minuter och gör då av med cirka 60 liter vatten. Att i stället duscha tre minuter, vilket är lika lång tid som en schlagerlåt får vara, sparar alltså 30 liter vatten. Förutom att ta kortare duschar uppmanas göteborgarna att laga läckande kranar, vattna med regnvatten och fylla sina disk- och tvättmaskiner.

Uppenbarligen tycker Göteborgs Stad att invånarna slösar med vattnet

– Vårt mål är en förbrukning på 100 liter per person och dygn. Det är lika mycket som danskarna förbrukar och de har samma levnadsstandard som vi i Sverige, säger Josefin Lundberg Abrahamsson, avdelningschef dricksvattenproduktion på Kretslopp och vatten.

Om alla göteborgare duschar till en schlager skulle det under ett år spara ungefär 3 000 MWh el vilket motsvarar elförbrukningen för 150 eluppvärmda villor*. Dessutom skulle det spara 720 ton kemikalier i reningsprocessen.

– Det skulle vara ett steg för vårt arbete för att nå Göteborgs Stads mål om att ha nära noll koldioxidutsläpp 2030, säger Josefin Lundberg Abrahamsson.

Artisterna i kampanjen delar gärna med sig av sina tips. Avfall2Resurs delar gärna med sig av 672 lagom långa låtar att duscha till. Den kortaste är 2:21, den längsta  3:58.

 

 

Kampanjen ”Duscha till en schlager” pågår på cirka 300 informationstavlor i Göteborg från 29 april till 12 maj och på digitala kanaler. www.goteborg.se/sparavatten

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.