Nyheter
Det ska bli förbjudet att kasta osålda kläder. Foto: John Göransson.

Nya hållbara designkrav antagna av EU-parlamentet

På tisdagen antog EU-parlamentet det reviderade ramverket för ekodesign, som kommer att möjliggöra miljömässiga hållbarhetskrav för de flesta produkter som säljs i EU.

Förordningen antogs med 455 röster för, 99 emot och 54 nedlagda röster.

De nya reglerna syftar till att förbättra olika aspekter av produkter under hela deras livscykel för att göra dem mer hållbara och pålitliga, lättare att återanvända, uppgradera, reparera och återvinna, använda mindre resurser, energi och vatten. Specifika produktkrav kommer att beskrivas av kommissionen genom sekundärlagstiftning.

Prioriterade produkter

Lagen uppmanar kommissionen att prioritera ett antal produktgrupper i sin första arbetsplan, bland annat järn, stål, aluminium, textil (särskilt kläder och skor), möbler, däck, rengöringsmedel, färger, smörjmedel och kemikalier.

Digitala ”produktpass” som innehåller korrekt och uppdaterad information kommer att göra det möjligt för konsumenter att göra välgrundade köpval. EU ska förvalta en offentlig webbportal där konsumenterna kan söka och jämföra information som finns i produktpassen.

Förbud mot att förstöra osålda kläder

Reglerna förbjuder specifikt förstöring av osålda kläder, klädtillbehör och skor. Förbudet gäller från två år efter lagens ikraftträdande (sex år för medelstora företag). I framtiden kan kommissionen lägga till ytterligare kategorier till listan.

– Det är dags att avsluta modellen med ”ta, tillverka, släng” som är så skadlig för vår planet, vår hälsa och vår ekonomi. Nya produkter kommer att utformas på ett sätt som gynnar alla, respekterar vår planet och skyddar miljön. Hållbara produkter kommer att bli normen, vilket gör att konsumenterna kan spara energi, reparera och göra smarta miljöval när de handlar, sade parlamentets föredragande Alessandra Moretti (S&D, IT).

Rådet måste också formellt godkänna lagen innan den kan träda i kraft.

Bakgrund

De reviderade reglerna för ekodesign, som föreslogs av kommissionen i mars 2022, fastställer en allmän ram för att ställa hållbarhetskrav. De är en del av ett paket för cirkulär ekonomi och kommer att gälla för nästan alla produkter på den inre marknaden, med undantag för livsmedel, djurfoder, läkemedel och levande organismer.

Genom att anta denna lagstiftning svarar parlamentet på medborgarnas förväntningar på att bygga en cirkulär ekonomi genom att främja hållbara EU-produkter och produktion, och stödja övergången till en hållbar och motståndskraftig tillväxtmodell, som uttrycks i förslagen 5(1), 5(7) ), 5(10), 11(1) och 11(2) i slutsatserna från konferensen om Europas framtid.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.